Receptbeskrivning
Brödkakor, mjuka
Ingredienser
för
50 g jäst, för söta degar
50 g smör
5 dl lättmjölk
0.5 dl mörk sirap
2 tsk salt
13 dl mjöl, av fyra sädesslag, ca 800 g
50 g smör
5 dl lättmjölk
0.5 dl mörk sirap
2 tsk salt
13 dl mjöl, av fyra sädesslag, ca 800 g
Beskrivning
1. Finfördela jästen i en bunke och häll på 1/2 dl av mjölken och rör tills gästen har löst sig.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och låt blandningen bli fingervarm (37°).
3. Häll den över jästen och blanda väl.
4. Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och jäs under duk ca 40 min.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela i fyra delar och gör runda bullar som du sedan kavlar eller plattar till rundlar ca 18 cm i diameter.
6. Lägg dem på plåtar och stick med en gaffel ända ned till plåten på flera ställen. Låt jäsa ca 25 min under duk. Sätt under tiden ugnen på 200°.
7. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 15 min.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och låt blandningen bli fingervarm (37°).
3. Häll den över jästen och blanda väl.
4. Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och jäs under duk ca 40 min.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela i fyra delar och gör runda bullar som du sedan kavlar eller plattar till rundlar ca 18 cm i diameter.
6. Lägg dem på plåtar och stick med en gaffel ända ned till plåten på flera ställen. Låt jäsa ca 25 min under duk. Sätt under tiden ugnen på 200°.
7. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 15 min.
Visningar: 498
Inlagt 2012-04-01 20:45:20

