Receptbeskrivning

Daim- & kolapaj

Ingredienser för
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1 st Äggula
Kolafyllning:
150 g smör
3 dl farinsocker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl vispgrädde
Garnering:
2 frp dubbel daim grovhackad
Grädde eller glass till servering


  20 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader.
Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.

Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.

Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).

Kolafyllning:
Smält smöret i en kastrull.
Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker, salt och grädden.
Låt det puttra i några minuter.
Häll kolafyllningen på pajskalet.

Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 10 min.

LÃ¥t pajen svalna.
Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen.
Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering.
Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar.
Servera den med en klick vispad grädde eller glass.

Visningar: 197
Inlagt 2015-09-10 08:26:43