Receptbeskrivning
Ugnstekt anka
Ingredienser
för
1 st 2-2,5kg anka
salt och grovmalen svartpeppar
kruka färk timjan
2 st gula lökar
2 st morötter
1 st äpple syrligt
4 st apelsiner kokta skalstrimlor (ingår även ti
salt och grovmalen svartpeppar
kruka färk timjan
2 st gula lökar
2 st morötter
1 st äpple syrligt
4 st apelsiner kokta skalstrimlor (ingår även ti
Beskrivning
Tina ankan 1-2 dygn i kylen om den är fryst.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skrubba och strimla apelsinskalen.
Koka dem 2-3 minuter i 1 liter vatten.
Sila av vattnet.
Spara både vatten och skalstrimlor till sås och ankan.
Ta ut inkråmet och spara det.
Skölj och torka den.
Salta o peppra ankan in- och utvändigt.
Skala och klyfta lökarna och äpplet.
Skala och skär morötterna i större bitar.
Ankan fylls med den ena löken, äpplet, 1/3 av apelsinstrimlorna samt timjan.
Bind ev upp ben och vingar.
Lägg ankan i en al-folieförsedd och lite smörad långpanna med ryggsidan nedåt.
Lägg morotsbitarna och den andra löken runt ankan.
Stek först 15 min.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Vänd ankan efter 30 minuter.
Efter ytterligare 30 min höjs värmen igen till 225 grader.
Den är färdig efter ca 1,5 tim.
Kolla att det endast är svagt rosa köttsaft som droppar av den.
Ankan blir seg om man steker för länge.
Skär filéer av apelsinerna, dvs skär bort klyfthinnorna.
Tranchera ankan och lägg på uppläggningsfat.
Skär av det vita skalet på apelsinerna och filéa dem.
Dvs skär bort hinnorna från klyftorna.
Apelsinfiléerna kan serveras med på fatet tillsammans med morötter och brysselkål.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skrubba och strimla apelsinskalen.
Koka dem 2-3 minuter i 1 liter vatten.
Sila av vattnet.
Spara både vatten och skalstrimlor till sås och ankan.
Ta ut inkråmet och spara det.
Skölj och torka den.
Salta o peppra ankan in- och utvändigt.
Skala och klyfta lökarna och äpplet.
Skala och skär morötterna i större bitar.
Ankan fylls med den ena löken, äpplet, 1/3 av apelsinstrimlorna samt timjan.
Bind ev upp ben och vingar.
Lägg ankan i en al-folieförsedd och lite smörad långpanna med ryggsidan nedåt.
Lägg morotsbitarna och den andra löken runt ankan.
Stek först 15 min.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Vänd ankan efter 30 minuter.
Efter ytterligare 30 min höjs värmen igen till 225 grader.
Den är färdig efter ca 1,5 tim.
Kolla att det endast är svagt rosa köttsaft som droppar av den.
Ankan blir seg om man steker för länge.
Skär filéer av apelsinerna, dvs skär bort klyfthinnorna.
Tranchera ankan och lägg på uppläggningsfat.
Skär av det vita skalet på apelsinerna och filéa dem.
Dvs skär bort hinnorna från klyftorna.
Apelsinfiléerna kan serveras med på fatet tillsammans med morötter och brysselkål.
Visningar: 208
Inlagt 2015-09-10 09:16:17






120 min