Receptbeskrivning

Helstekt anka med sås

Ingredienser för
1 st hel anka
st citron
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 msk ketjap manis
3 krm five spice valfritt
3 st äpplen
SÃ¥s:
1 st krås från ankan
st gul lök
1 st morot
100 g rotselleri
2 dl steksky från ankan
4 dl vatten
4 dl grädde
3 msk vetemjöl
tsk soja
3 cl madeira, konjak, calvados eller sherry
1 krm salt
krm vitpeppar
2 tsk gele (valfritt)


  120 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning

Sätt ugnen på 175 grader.
Ta ut ev. krås ur ankan, skölj den och torka den med papper.
Skölj, kärna ur och tärna äpplena grovt.
Fyll ankan med äpplen.
Bind gärna ihop den med steksnöre vid baken.
Lägg ankan i en ugnsform.
Lägg ev. kråset bredvid (ger god smak åt såsen).
Lite tärnade lök samt rotfrukter morot och rotselleri blir också god sås sen om det får steka med ankan i ugnsformen.
Smörj in ankan med citronsaft, salt och vitpeppar samt soja och five spice. Lägg den med bröstet nedåt.
Stek ankan i 1,5 timmar.
Vänd på ankan med bröstet upp efter 30 minuter.
Räkna 40-50 minuter per kilo.
Sätt gärna in en termometer och ta ut ankan när har 60 grader i innertemperatur.
Eller stek ankan tills köttet där lårbenet sitter fast är genomstekt (skär med en kniv och titta) och köttsaften är klar och ej rosa.
Har inte ankan fått så mycket färg kan du slå på grillen och höja värmen till 250 grader och grilla på så att skinnet får mer färg.

Ta ut ankan, vinkla den så att all saft rinner ur och låt den svalna något på en skärbräda - gärna under folie.
Glöm inte bort potatistillbehör och grönsaker till.

DAGS ATT GÖRA SÅS TILL ANKA:
Tillsätt vattnet till ugnspannan och vispa ur skyn.
Sila över i en bunke, låt stå lite så att fettet lägger sig på ytan.
Skumma av lite och lägg i en kastrull där du ska göra såsen.
Skumma bort det mesta av fettet dock.
Rör ut mjölet i den feta ankskyn i kastrullen.
Fräs mjölet och späd med mer sky samt vatten och grädde.
Tillsätt soja, madeira, cognac, calvados eller sherry samt salt och peppar samt avsluta med lite söt gele.
Smaka av såsen.

Skär upp ankan, börja med att skära av lårbenen, skär dem i två delar vid leden.
Skär bort brösten och skär upp dem i skivor.
Lägg upp allt på fat.
Sen är det inte så mycket kvar mer än skrovet som du kan slänga.
Duka upp allt på fat med potatis, grönsaker, sås och tillbehör.

Visningar: 4193
Inlagt 2015-09-10 11:05:17