Receptbeskrivning
Baklava
Ingredienser
för
500 g filodeg 1st rulle
400 g smör, smält
4 dl strösocker
1 tsk citronsaft
1 tsk kardemumma
1 msk kardemumma
2 msk vatten
1 dl strösocker
400 g smör, smält
Sockerlag:
2 dl vatten 4 dl strösocker
1 tsk citronsaft
1 tsk kardemumma
Fyllning:
1 kg valnötter 1 msk kardemumma
2 msk vatten
1 dl strösocker
Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader.
Tina filodegen och håll den mjuk under en fuktig handduk.
Sockerlag:
Koka upp vatten, socker och citronsaft.
Tillsätt kardemumman.
Ställ sedan lagen åt sidan för att svalna.
Fyllning:
Hacka nötterna grovt och blanda dem med kardemumma, vatten och socker.
Smörj en långpanna, ca 25 x 35 cm, och lägg på 1/3 av filodegen.
Bred ut fyllningen och tryck lätt.
Lägg på resten av filodegen.
Skär baklavan i ca 35 bitar.
Häll på det smälta smöret och grädda kakan gyllene i nedre delen av ugnen i ca 50 min.*
Slå sockerlagen direkt över den färdiggräddade baklavan.
LÃ¥t sedan baklavan kallna i rumstemperatur.
Skär den i bitar.
Servera med gärna kaffe eller te.
Tina filodegen och håll den mjuk under en fuktig handduk.
Sockerlag:
Koka upp vatten, socker och citronsaft.
Tillsätt kardemumman.
Ställ sedan lagen åt sidan för att svalna.
Fyllning:
Hacka nötterna grovt och blanda dem med kardemumma, vatten och socker.
Smörj en långpanna, ca 25 x 35 cm, och lägg på 1/3 av filodegen.
Bred ut fyllningen och tryck lätt.
Lägg på resten av filodegen.
Skär baklavan i ca 35 bitar.
Häll på det smälta smöret och grädda kakan gyllene i nedre delen av ugnen i ca 50 min.*
Slå sockerlagen direkt över den färdiggräddade baklavan.
LÃ¥t sedan baklavan kallna i rumstemperatur.
Skär den i bitar.
Servera med gärna kaffe eller te.
Visningar: 165
Inlagt 2015-09-11 10:47:30






60 min