Receptbeskrivning

Havtorns- & citronrulltårta

Ingredienser för
Havtornskräm
4 dl havtornsjuice (saften från ca 500 g frysta &
1 dl strösocker
6 st äggulor
3 dl maizena majsstärkelse
50 g smör
Mönstersmet:
1 st äggvita
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
30 g smör, rumsvarmt
hushållsfärg
Botten:
3 st ägg
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten kallt
1 st citron, skalet
hushållsfärg


  20 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Havtornskräm:
Pressa de tinade havtornen genom en sil för att få ut all saft.
Vispa socker, äggulor och maizena luftigt i en annan bunke och vänd ner blandningen i havtornsjuicen.

Häll ner smeten i en kastrull och koka upp krämen under konstant omrörning.
När krämen börjar bubbla, sänk värmen och låt den sjuda i några minuter.

Lägg smöret i en bunke och sila krämen genom en finmaskig sil över smöret.
Rör om tills krämen är slät.
Låt den svalna och ställ den i kylskåp.

Sätt ugnen på 250 grader.
Täck en plåt med bakplåtspapper.

Mönstersmet:
Rör ihop ingredienserna till en jämn och klumpfri smet.
Tillsätt valfri hushållsfärg tills du är nöjd med färgen.
Fyll en spritspåse med smeten.
Använd gärna en smal, rund tyll.

Spritsa ränder på diagonalen med ca 1 ½ cm mellanrum.
Använd sedan ett runt smalt verktyg, exempelvis en degkrok till en elvisp, och dra ränder på andra diagonalen.
Dra varannan gång uppifrån och varannan nedifrån för att få till de små krokarna i mönstret.
Ställ plåten i frysen i 10 min.
Gör under tiden smeten till rulltårtan.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda ihop mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggvispet.
Blanda ner vattnet.
Vänd runt tills smeten är slät.
Blanda i hushållsfärg.

Ta plåten ur frysen och bred försiktigt ut smeten ovanpå mönstret och grädda bottnen direkt mitt i ugnen i ca 5 min.
LÃ¥t den svalna.
Vänd bottnen upp och ner på ett bakplåtspapper och dra bort det första papperet.
Vänd på bottnen så att mönstret ligger nedåt.

Bred havtornskräm på bottnen och rulla ihop.
Förvara rullen kallt.

Visningar: 569
Inlagt 2015-09-11 11:11:33