Receptbeskrivning
Rågsiktsbröd på torrjäst
Ingredienser
för
Beskrivning
50 g smör
6 dl mjölk (vatten funkar också bra)
1 påse torrjäst
1 tsk salt
1/2 dl brödsirap
11-13 dl rågsikt
Så här gör du:
Börja med att smälta smöret i en
kastrull och häll ner mjölken eller
vattnet om du använder det. Det ska
vara lite över 40 grader om du använder
torrjäst, och 37 grader om du använder
färsk jäst.
Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt salt
och sirap. Rör ner rågsikten tills degen
börjar släppa från bunkens kanter.
När du arbetat klart degen, låt den då få
jäsa med bakduk över sig i 30-45
minuter.
När degen jäst klart, lägg den på en
bänk som du mjölat och knåda den tills
den blir smidig.
Dela degen i två bitar och forma till
limpor och lägg i bakformar. Låt jäsa 30
minuter.
Pensla brödet med lite olivolja, strö över
lite flingsalt och grädda i 200 grader i
nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
6 dl mjölk (vatten funkar också bra)
1 påse torrjäst
1 tsk salt
1/2 dl brödsirap
11-13 dl rågsikt
Så här gör du:
Börja med att smälta smöret i en
kastrull och häll ner mjölken eller
vattnet om du använder det. Det ska
vara lite över 40 grader om du använder
torrjäst, och 37 grader om du använder
färsk jäst.
Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt salt
och sirap. Rör ner rågsikten tills degen
börjar släppa från bunkens kanter.
När du arbetat klart degen, låt den då få
jäsa med bakduk över sig i 30-45
minuter.
När degen jäst klart, lägg den på en
bänk som du mjölat och knåda den tills
den blir smidig.
Dela degen i två bitar och forma till
limpor och lägg i bakformar. Låt jäsa 30
minuter.
Pensla brödet med lite olivolja, strö över
lite flingsalt och grädda i 200 grader i
nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
Visningar: 2985
Inlagt 2015-09-14 19:46:19






0 min