Receptbeskrivning

Lax- och ostpaj

Ingredienser för
100 lax
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 vatten
350 prästost
2 dl mjölk
3 ägg
2 dl kesella/kvarg
vitpeppar
250 g champinjoner
2 dl lättcrème fraiche
1 senap
0.5 krasse
salt och peppar


  60 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning

Arbeta ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta det till en smidig deg. Låt vila kallt i 30-60 minuter.
Sätt ugnen på 225°C. Kavla ut degen och lägg den i en pajform, 28 cm i diameter (för 4 port). Lägg i en bit aluminiumfolie och fyll med torkade ärter för att hålla degen på plats. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Ta bort ärterna, de kan sparas och användas igen.
Fyll pajskalet med hälften av den rivna osten. Täck med laxskivorna. Strö på resten av osten. Blanda ihop mjölk, ägg, kesella och vitpeppar. Häll blandningen över pajen. Grädda pajen i ca 30 minuter.
Crème: Skär champinjonerna i skivor eller bitar. Blanda ihop crème fraiche, senap och krasse. Krydda. Rör ner champinjonerna.
Servera den nygräddade pajen med t ex några fräscha salladsblad, finskuren gräslök och champinjoncrèmen.

Visningar: 354
Inlagt 2012-04-05 23:00:10