Receptbeskrivning

Lammstek med potatisgratäng

Ingredienser för
1 kg lammstek
3 vitlöksklyftor, delade
2 msk färsk rosmarin, hackad
2 msk färsk timjan, hackad
salt och svartpeppar
citron, pressad
smör till stekning
1 kg potatis av mjölig sort
2.5 mjölk
2.5 vispgrädde
1 st gul lök
0.5 purjolök
3 st vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
hackad gräslök till garnering
haricot verts


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Per Morbergs lammstek
Värm din ugn till 175 grader.  Gör 5–7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in lammsteken i salt och peppar, örter och eventuellt citron. Bryn din lammstek i smör och se till att den får färg på alla sidor. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg lammsteken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn. Stek tills din termometer visar 62–65 grader, ungerfär 60–80 minuters stektid. Lammsteken får gärna vara rosa inuti. Ös steken några gånger med skyn under stekningen. Servera lammsteken med potatisgratäng och kokta haricots verts.
Potatisgratäng
Värm din ugn till 200 grader.
Skala och skär potatis i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i grädde och mjölk, 5–10 minuter.
Skala och hacka lök, skölj och hacka purjolök. Blanda med potatis, pressa ner vitlök och salta och peppra.
Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda din potatisgratäng i 30–40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.

Visningar: 367
Inlagt 2015-09-29 23:50:06