Receptbeskrivning

Fransk festkyckling med vin och vitlök

Ingredienser för
12 st kycklinglår filéer
1.5 st gul lök(ar)
2 st laga lätt, mager matlagningsgrädde (eller annan mager matlagningsgrädde)
1 msk smör
10 st vitlöksklyfta, oskalad
3 msk balsamvinäger
2.5 dl vitt vin torrt
1 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
hönsbuljongtärning(ar)
gräslök
persilja
1 st isbergssallad
0.5 st gurka
2 st tomat(er)
1 st paprika röd
1 dl purjolök(ar) skivad
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk olivolja
gräslök
persilja
salt och peppar
12 st potatis(ar)
1 msk olivolja
salt och peppar
timjan


  30 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Skär alla grönsaker och blanda till salladen.

2. Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i stora klyftor, salta och peppra och strö över timjan. Sätt in i ugnen ca 25 minuter eller tills de har fått fin färg och känns mjuka.

3. Finhacka löken och ställ åt sidan. Stek kycklinglårfiléerna i smör på medelvärme tills de fått färg. Salta och peppra. Tillsätt de oskalade vitlöksklyftorna och fräs med en stund. Tillsätt sedan balsamvinägern och låt kycklingen ta smak av denna. Ta bort kycklingen men låt vitlöken vara kvar, och tillsätt sedan hackad lök, vin, tomatpuré, buljong, senap och låt koka kraftigt tills hälften av vätskan har avdunstat. Häll i grädden och koka tills såsen har tjocknat en aning.

4. Ta bort vitlöksklyftorna och skala dessa. Mosa vitlöken med en gaffel och lägg tillbaka moset i såsen. Lägg i kycklingen och låt allt bli varmt. Strö över gräslök och persilja och servera med klyftpotatis och sallad.

Familjetips! Minska på vinmängden och vitlöken. Använd eventuellt vanlig senap istället för dijon.

Näringsvärde per portion:
Kcal: 477
Kolhydrater: 56 g
Protein: 28 g
Fett: 15 g

Energifördelning:
Kolhydrater: 48 E%
Protein: 24 E%
Fett: 28 E%



Visningar: 561
Inlagt 2015-11-06 13:22:24