Receptbeskrivning
Marängpaj med halloncurd
Ingredienser
för
Mördeg:
300 g smör 2 dl florsocker
1 tsk äkta vaniljsocker
7 dl vetemjöl
1 st ägg
Halloncurd:
100 g hallon, frysta & tinade 2 dl strösocker
1 st citron saft
135 g + 135 g vatten (1 1/3 dl + 1 1/3 dl)
1 dl maizena majsstärkelse
1 st ägggula
70 g smör
Italiensk maräng:
1 dl strösocker 1 dl vatten
4 st äggvitor
1 dl strösocker (till sockerlag)
Beskrivning
Mördeg:
Tärna smöret och lägg det i en bunke.
Tillsätt florsocker, vaniljsocker, mjöl och ägg och nyp ihop till en deg.
Den ska precis gå ihop, överarbeta den inte.
Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min.
Sätt ugnen på 185 grader.
Kavla ut degen och klä små pajformar, ca 7 cm i diameter, eller en stor, 15–20 cm i diameter.
Grädda skalen mitt i ugnen i ca 10 min.
LÃ¥t dem svalna.
Halloncurd:
Mosa hallonen.
Häll hallon, socker, citronsaft och 135 g vatten i en kastrull.
Låt det koka upp så att sockerkristallerna smälter.
Häll resten av vattnet,135 g, maizena och äggula i en bunke.
Slå hallonkoket över redningen under vispning och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen.
Hetta upp blandningen på svag värme under ständig vispning tills den tjocknar och går ihop, ta då genast bort kastrullen från plattan och häll alltsammans i bunken igen.
Tillsätt smöret medan blandningen är varm.
Rör tills smöret har smält.
Täck bunken med plast-folie och låt den stå i kylen i 2 tim.
Italiensk maräng:
Häll socker (1,5 dl) och vattnet i en kastrull och koka upp.
Låt sockerlagen nå en temperatur på 121 grader.
Häll äggvitan i en rostfri bunke, vispa upp den med elvisp och tillsätt 1,5dl
socker i omgångar under fortsatt vispning.
Vispa tills du får en fast och blank marängsmet.
Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning.
Vispa tills marängsmeten svalnat.
Lägg halloncurd i pajskalen och spritsa marängsmeten över och bränn av den med en brännare.
Tärna smöret och lägg det i en bunke.
Tillsätt florsocker, vaniljsocker, mjöl och ägg och nyp ihop till en deg.
Den ska precis gå ihop, överarbeta den inte.
Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min.
Sätt ugnen på 185 grader.
Kavla ut degen och klä små pajformar, ca 7 cm i diameter, eller en stor, 15–20 cm i diameter.
Grädda skalen mitt i ugnen i ca 10 min.
LÃ¥t dem svalna.
Halloncurd:
Mosa hallonen.
Häll hallon, socker, citronsaft och 135 g vatten i en kastrull.
Låt det koka upp så att sockerkristallerna smälter.
Häll resten av vattnet,135 g, maizena och äggula i en bunke.
Slå hallonkoket över redningen under vispning och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen.
Hetta upp blandningen på svag värme under ständig vispning tills den tjocknar och går ihop, ta då genast bort kastrullen från plattan och häll alltsammans i bunken igen.
Tillsätt smöret medan blandningen är varm.
Rör tills smöret har smält.
Täck bunken med plast-folie och låt den stå i kylen i 2 tim.
Italiensk maräng:
Häll socker (1,5 dl) och vattnet i en kastrull och koka upp.
Låt sockerlagen nå en temperatur på 121 grader.
Häll äggvitan i en rostfri bunke, vispa upp den med elvisp och tillsätt 1,5dl
socker i omgångar under fortsatt vispning.
Vispa tills du får en fast och blank marängsmet.
Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning.
Vispa tills marängsmeten svalnat.
Lägg halloncurd i pajskalen och spritsa marängsmeten över och bränn av den med en brännare.
Visningar: 423
Inlagt 2015-11-12 08:14:04






120 min