Receptbeskrivning
Saffranssockerbullar med vit choklad
Ingredienser
för
1 frp saffran + 1 tsk strösocker
3 dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 st ägg
1 krm salt
3 dl strösocker
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor mortlade
12 dl vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt
2 msk florsocker
smör
strösocker
3 dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 st ägg
1 krm salt
3 dl strösocker
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor mortlade
12 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g vit choklad hackad50 g smör, rumsvarmt
2 msk florsocker
Garnering:
1 st ägg -eventuellt smör
strösocker
Beskrivning
Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker.
Blanda saffran och mjölk i en bunke.
Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp.
Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget.
Knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till bollar.
Fyllning:
Blanda choklad, smör och florsocker till en massa.
Dela massan i lika många högar som bullar.
Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning.
Nyp ihop hålet ordentligt.
Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
(Pensla eventuellt bullarna med ägg efter jäsningen om du vill ha en glansig yta, men eftersom de ska penslas med smör efter gräddningen så kan man hoppa över det).
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.
Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker.
Låt dem svalna på en plåt eller galler.
Blanda saffran och mjölk i en bunke.
Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp.
Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget.
Knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till bollar.
Fyllning:
Blanda choklad, smör och florsocker till en massa.
Dela massan i lika många högar som bullar.
Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning.
Nyp ihop hålet ordentligt.
Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
(Pensla eventuellt bullarna med ägg efter jäsningen om du vill ha en glansig yta, men eftersom de ska penslas med smör efter gräddningen så kan man hoppa över det).
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.
Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker.
Låt dem svalna på en plåt eller galler.
Visningar: 169
Inlagt 2015-11-12 08:20:17






120 min