Receptbeskrivning

Renytterfilé med kantarelllasagne, mandelpotatis-stomp samt portvins- och russink

Ingredienser för
1.4 kg renytterfilé
100 g åkerbär
0.5 dl strösocker
1 msk rapsolja
0.5 tsk svartpeppar, nymald
2 tsk salt
1.5 tsk salt
1 msk smör
400 g kantareller, färska
2 krm svartpeppar, nymald
1 vitlök, king solo(stor vitlök)
5 dl mellangrädde
8 lasagneplattor, färska
2 lökar, gula
1.2 kg mandelpotatis
3 äggulor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 l fett, ankfett*
150 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
1 vitlök, king solo, stor
200 g russin
1 portvin, 1 flaska, rött, 75 cl
2 timjan, kvistar
sparris, toppar, lättkokta


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Renytterfilé med kantarelllasagne, mandelpotatis-stomp samt portvins- och russinkaramellsås
1. Lasagne: Sätt ugnen på 200°. Ansa och finhacka kantarellerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs kantareller, lök och vitlök i smör tills vätskan kokat in, ca 10 min. Salta och peppra. Tillsätt grädde och låt koka tills det tjocknar, 10-15 min.
2. Varva stuvningen med lasagneplattorna i en liten form, ca 20 x 20 cm. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kyl snabbt ner den (2 timmar) och skär den därefter i portionsbitar.
3. Mandelpotatisstomp: Skala potatisen. Sjud 700 g potatis i 1 liter ankfett.  300 g kokas i lättsaltat vatten. Sila av ankfett (spara 1/2 dl) och vatten när potatisen är mjuk. Mosa potatisen och blanda med äggulor och 1/2 dl ankfett. Salta och peppra och vira in potatisen i plastfolie till en korv, ca 30 cm. Lägg i kylen ca 30 min.
4. Portvins- och russinkaramellsås: Skala och skär vitlöken i 4 klyftor. Smält sockret på medelvärme i en kastrull tillsammans med vitlök och timjan tills sockret blir ljust brunt. Tillsätt portvin och russin och låt koka ihop tills 6 dl återstår. Sila. Hit går bra att förbereda.
5. Kött: Sätt ugnen på 100°. Putsa köttet, pensla med olja och salta och peppra. Hetta upp en grill eller grillpanna och grilla köttet runt om ca 3 min. Efterstek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 55°, ca 40 min. Mosa bären med sockret och pensla åkerbärssmeten på köttet. Lägg det i aluminiumfolie och låt vila ca 1 timme.
6. Servering: Sätt ugnen på 250°. Skär potatisrullen i 8 bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och gratinera mitt i ugnen ca 15 min. Lägg lasagnebitarna bredvid potatisen de sista 8 minuterna.
7. Skär köttet i bitar. Hetta upp såsen och vispa ner smöret, lite i taget. Servera med lasagne, potatisstomp och sparris.

Visningar: 585
Inlagt 2015-11-23 17:31:47