Receptbeskrivning

Leif Mannerströms kroppkakor

Ingredienser för
700 g potatis, helst king edward
1 dl potatismjöl
3 st äggulor
50 g brynt smör
1 tsk salt
400 g rimmat sidfläsk
1 st stor gul lok
smör till stekning
2 tsk kryddpeppar, nystött
400 g rimmat sidfläsk, i skivor
rårörda lingon
brynt smör


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Skala och koka potatisen. Pressa den genom en potatispress ner i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjölet, äggulorna, smöret och saltet. Blanda till en smidig deg.
Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar. Skala och skär löken i lika stora bitar. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge.
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär cirka 2 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik ihop till bollar runt fyllningen och platta till
något.
Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan
till en början så att det inte bränner vid. Låt rinna av på hushållspapper, håll varmt.
Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de
flyter upp till ytan. Servera genast med fläsket, lingon och
brynt smör.

Visningar: 432
Inlagt 2015-11-23 08:23:33