Receptbeskrivning

lutfisk med klassiska tillbehör

Ingredienser för
3.5 kg lutfisk, urvattnad
2 msk gourmetsalt
500 g gröna ärter
500 g fläsk, rimmat
1.5 tsk salt
5 msk smör, 75 g
0.75 tsk svartpeppar, finstött
1 dl vispgrädde
5 msk vetemjöl, 45 g
8 dl mjölk
0.75 tsk kryddpeppar, finstött
2 msk vitt vin, torrt


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Lutfisk med klassiska tillbehör
 
1. Skölj eller blötlägg lutfisken enligt beskrivning på förpackningen.
2. Tillagning i ugn: Sätt ugnen på 200°. Salta fisken runt om. Lägg den i en ugnssäker form med hög kant (fisken släpper mycket vätska) eller i långpanna. Täck med folie.
3. Ugnskoka fisken i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Tjockare bitar behöver längre tid.
4. Såsen: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Späd med mjölk och grädde, lite i taget under ständig vispning.
5. Tillsätt vin och kryddor. Låt såsen sjuda ett par minuter utan lock. Servera lutfisken tillsammans med sås, kokt potatis, gröna ärter och knaperstekt fläsk.

Visningar: 478
Inlagt 2015-11-25 02:09:36