Receptbeskrivning

bruna bönor med stekt fläsk

Ingredienser för
500 g bruna bönor, (ca 6 dl)
1 l vatten, till blötläggning
600 g sidfläsk, rimmat i tunna skivor att knaperst
smör, eller olja till stekning
potatis, kokt
2 tsk salt
1 l vatten
1 msk vatten
3 msk sirap, eller socker, eventuellt salt
1.5 msk ättiksprit, (12%)
, redning och smaksättning


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Bruna bönor med stekt fläsk
1. Börja med blötläggningen: Titta först igenom dina bönor och tag bort defekta exemplar. Var särskilt observant så att det inte finns med någon liten sten bland bönorna, det är mycket sällsynt, men kan dock förekomma. Skölj bönorna och fyll på med kallt vatten som täcker väl. Låt stå 8-12 tim (se texten ovan).
2. Slå bort blötläggningsvattnet och lägg bönorna i en kastrull med kokande vatten. Koka bönorna kraftigt ca 10 minuter och slå bort även detta vatten. Det här extra kokmomentet hjälper till att
förhindra den eventuellt påfrestning magen ibland utsätts för när man ätit bruna bönor.
3. Lägg tillbaka bönorna i kastrullen, fyll på med drygt 1 liter vatten + 2-3 tsk salt. Koka upp och skumma lite om det behövs. Koka nu bönorna sakta under lock ca 1 timma tills de är mjuka. Späd med  mer vatten under kokningen om det behövs, rör om då och då.
4. Smaksätt bönorna med sirap eller socker och ättika till lagom lätt sötsyrlig smak. Rör ut potatismjölet i vattnet och red av om det behövs. Tillsätt då redningen i en tunn stråle under omrörning och kokning, bönorna ska vara som en lätt simmig stuvning. Smaka av med salt om det behövs.
5. Stekning av fläsket: Hetta upp en stor stekpanna. Är fläsket magert kan det vara lämpligt att börja med lite extra fett i stekpannan så att stekprocessen kommer igång. Stek på ganska hög värme och vänd skivorna efter hand som fläsket får färg och blir lätt knaprigt.
6. Servera dina bruna bönor med nystekt knaprigt fläsk och i sällskap av en kokt potatis. Förr i tiden då ättikan var en betydligt vanligare ingrediens i vår matlagning fanns det alltid en liten flaska med s k matättika på bordet. Matättika ska ha en styrka på 4 procent. Om du blandar 1 del 12-procentig ättiksprit med 3 delar vatten får
du en lagom mild matättika, lämplig att förhöja smaken på bruna bönor, dillkött, strömming eller pressgurka.

Visningar: 540
Inlagt 2015-11-25 10:43:36