Receptbeskrivning

Airamsk lchf-gulasch (m.e.)

Ingredienser för
1100 g högrev
3 st rödlök
1 st vitlök (ca)
1 burk surkål (ca 900 g)
3 dl grädde (ca 2-3 dl)
paprikapulver
kummin hel
smör
salt
yoghurt turkisk
creme fraiche
kummin
cayennepeppar
pepparkorn svarta
lagerblad
soja
tomatpuré
2 st paprika 1 gul och 1 röd


  180 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Putsa bort hinnor ifrån köttet (om du ser några, jag är inte så bra på kött så jag skar nästan inte bort nått) och skär det grovt. Jag tärnade i typ 2-4 cm stor kuber.
Bryn köttet i smör, la i det i omgångar och flyttade över det till grytan när det var klart. Detta är för att få färg och trevlig yta.
Löken klyftade jag grovt, typ 8 delar. Vitlöken delade jag i klyftor som jag delade. Bryn i smör med kryddorna (paprika pulver och kummin).
Lägg över i grytan.

Slå över kålen och späd med vatten, så det känns som en gryta, täcker allt. Här använde jag hela burken men det blev väldigt syrligt.
Har talat med Airam och det bästa är nog att tillsätta kål lite pö om pö. Surkål ändrar smak när den kokar så det är bra om den får koka med så nästa gång så tror jag att jag tar en halv eller en tredje del direkt och resten pö om pö efter smak.
Låt koka upp på 6:an och sänk sen till 2:an.

Här hade jag i mer kryddor och resten av kryddorna, de som står efter, de är mina och inte med i original receptet. Jag tyckte det behövde lite mer bett. Sojan var mest för att få lite färg och istället för salt.
Tomatpuré var bara lite och ett försöka att få ner syran (se text om surkålen).
Det fick koka ca 1 timme sen hade jag i paprikan, i rätt stora bitar.

Sjud försiktigt och länge tills köttet känns mört och ha gärna locket på glänt så att buljongen dunstar. (tog totalt ca 3 timmar!)

Slå över grädde (valfri mängd) och koka samman. Salta om det behövs.
Rör ihop lika delar CF och yoghurt till garnering (om man vill så strö man även över några hela kumminkorn) och som lindrande smakbrytare.

Kommentar: Detta är första gången som jag gör nått med högrev, visste att det skulle ta tid men det tog 3 timmar! Skulle kanske inte skruvat ner det till tvåan men det stod sjuda försiktigt. Det verkligen att känna på köttet när det är klart. Tog en bit - seg lite tråkigt, sen efter tre timmar, mjukt och mört! :)
Första dagen var ju min gryta för syrlig att funka med yoghurt men de andra dagarna så tog jag det till. Gott! Men jag orkade inte bland i någon cream fraiche, funkade iallafall.
Detta blir en stor sats så det bästa är att frysa in några portioner, annars får man äta gulasch i flera dagar som jag gjorde ;)


Visningar: 348
Inlagt 2015-11-25 23:23:32