Receptbeskrivning
kalvsylta
Ingredienser
för
2 tsk salt
1 l vatten
150 g gul lök
2 st lagerblad
150 g morot
100 g rotselleri
10 st gelatinblad
1.5 msk hel kryddpeppar
1.5 kg kalvkött med ben
1 msk hel vitpeppar
1 l vatten
150 g gul lök
2 st lagerblad
150 g morot
100 g rotselleri
10 st gelatinblad
1.5 msk hel kryddpeppar
1.5 kg kalvkött med ben
1 msk hel vitpeppar
Beskrivning
1. Blötlägg köttet över natten. Låt stå kallt. Häll bort vattnet.2. Lägg köttet i en gryta, häll över kallt vatten och ge det ett uppkok. Ta upp köttet och spola av det. Gör ren grytan.3. Mät upp nytt vatten och salt (2 tsk salt/liter vatten), beräkna så att det kommer att täcka köttet, och lägg i grönsaker skurna i stora bitar och kryddor. Koka upp och koka 5 minuter. Smaka.4. Lägg i köttet, låt det koka tills det är mört ca 2 timmar.5. Ta upp köttet, låt spadet koka ytterligare 1/2 timme.6. Putsa köttet från senor och ben. Lägg köttet i en bunke under press över natten.7. Skär köttet i fina tärningar. Mät upp kalvbuljongen och lägg gelatinblad i kallt vatten (10 blad/liter buljong).8. Ge köttet och buljongen ytterligare ett uppkok. Ta upp och lägg gelatinbladen i köttbuljongen.9. Skölj en stor form, eller flera små, med kallt vatten. Häll i syltan. Ställ kallt och rör om då och då så att köttet blandar sig i buljongen. Kalvsylta går att frysa, men måste efter upptining smältas om och på nytt stelna i form.
Visningar: 207
Inlagt 2015-11-26 00:33:59






0 min