Receptbeskrivning
Semlor
Ingredienser
för
50 g jäst
3 dl mjölk
75 g smör
1 st ägg
0.5 dl strösocker
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
1 tsk hjorthornsalt
1 l vetemjöl
1 st ägg
200 g mandelmassa
6 msk vispgrädde
4 dl grädde
florsocker
3 dl mjölk
75 g smör
1 st ägg
0.5 dl strösocker
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
1 tsk hjorthornsalt
1 l vetemjöl
1 st ägg
200 g mandelmassa
6 msk vispgrädde
4 dl grädde
florsocker
Beskrivning
40 minisemlor
1. Smält smöret och häll i mjölken, värm detta fingervarmt, 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och slå över degspadet. Rör tills all jäst
löst sig. Blanda i ägg och socker.
2. Tag ca 1 dl av mjölet och blanda med stött kardemumma, hjorthornssalt
och salt, häll i detta och fortsätt sedan med resten av mjölet.
Spar ca 1 deciliter mjöl till utbakningen av degen.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på mjölat bord och arbeta snabbt ihop den.
5. Dela i två lika stora bitar. Gör 20 små bollar av varje halva. Låt
dessa jäsa 30 minuter under bakduk på plåten.
6. Pensla med uppvispat ägg.
7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 8 minuter.
8. Börja med att riva mandelmassan fint på rivjärn, skär sedan med
liten kniv loss ett trekantigt lock från varje bulle. Skrapa försiktigt ur
bullen så att fyllningen får plats. Blanda urskrapet med den rivna mandelmassan
och lite grädde.
9. Klicka med hjälp av två teskedar i fyllning i varje bulle. Vispa
grädden och spritsa den över bullarna, lägg på ”locket” och pudra över
florsocker.
Recept: Linnéa Seidel
Foto: katja Kristofersson
1. Smält smöret och häll i mjölken, värm detta fingervarmt, 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och slå över degspadet. Rör tills all jäst
löst sig. Blanda i ägg och socker.
2. Tag ca 1 dl av mjölet och blanda med stött kardemumma, hjorthornssalt
och salt, häll i detta och fortsätt sedan med resten av mjölet.
Spar ca 1 deciliter mjöl till utbakningen av degen.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på mjölat bord och arbeta snabbt ihop den.
5. Dela i två lika stora bitar. Gör 20 små bollar av varje halva. Låt
dessa jäsa 30 minuter under bakduk på plåten.
6. Pensla med uppvispat ägg.
7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 8 minuter.
8. Börja med att riva mandelmassan fint på rivjärn, skär sedan med
liten kniv loss ett trekantigt lock från varje bulle. Skrapa försiktigt ur
bullen så att fyllningen får plats. Blanda urskrapet med den rivna mandelmassan
och lite grädde.
9. Klicka med hjälp av två teskedar i fyllning i varje bulle. Vispa
grädden och spritsa den över bullarna, lägg på ”locket” och pudra över
florsocker.
Recept: Linnéa Seidel
Foto: katja Kristofersson
Visningar: 168
Inlagt 2015-11-27 00:24:20






1 min