Receptbeskrivning
Helstekt dovhjortfilé med kraftig rödvinssås (per moberg recept)
Ingredienser
för
1 kg benfri dovhjortsstek
4 dl rödvin
2 msk smör till stekning
1 st morot
1 st gul lök
1 bit rotselleri
3 st kvistar timjan
3 st torkade lagerblad
8 st enbär
1 nypa salt & peppar
4 dl vatten
1 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
1 liten nypa salt & peppar
1 msk vinbärs- eller rönnbärsgelé efter smak
50 g smör
1 tsk salt
2 msk ströbröd
4 dl rödvin
2 msk smör till stekning
1 st morot
1 st gul lök
1 bit rotselleri
3 st kvistar timjan
3 st torkade lagerblad
8 st enbär
1 nypa salt & peppar
4 dl vatten
1 msk tomatpuré
SÃ¥s:
5 dl skyn från steken 2 dl vispgrädde
1 liten nypa salt & peppar
1 msk vinbärs- eller rönnbärsgelé efter smak
Hasselbackspotatis:
8 st medelstora fasta potatisar 50 g smör
1 tsk salt
2 msk ströbröd
Beskrivning
Bind upp steken med hushållssnöre och gnid in den med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en stekgryta.
Skala och dela morot och lök.
Skala och skär rotsellerin i grova bitar.
Lägg alltsammans i grytan.
Tillsätt timjan, lagerblad, enbär, rödvin och vatten.
Vispa ner tomatpurén.
Låt sjuda på svag värme under lock i ca 2 timmar.
Sila av skyn från steken.
Häll den i en kastrull och koka ihop tills 5 dl återstår.
Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar och lite gelé.
Red eventuellt av såsen med ljust redningsmjöl.
Hasselbackspotatis:
Värm ugnen till 225°C.
Skala och skiva potatisarna men inte helt igenom.
Lägg dem med den skårade sidan upp i en ugnsform.
Pensla på smör, salta och strö över ströbröd.
Stek mitt i ugnen i ca 50 minuter.
Visningar: 593
Inlagt 2015-12-18 09:16:59






190 min