Receptbeskrivning
Hjortstek med timjan och rotsaker i apelsin
Ingredienser
för
Kött
1 kg hjortstek 1 msk timjan
2 msk honung
1 msk olja
salt
svartpeppar
Rotsaker
4 st morötter 4 st palsternackor
500 g rotselleri
1 dl olja
1 tsk gula senapsfrön
2 dl apelsinjuice
1 msk kalvfond
1 dl vatten
1 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
Beskrivning
Salta och peppra lite grann efter behag i en ugnsform som inte är mycket större än hjortsteken.Lägg i hjortsteken och stoppa in en stektermometer med spetsen i köttets mittpunkt.
Mät upp timjan, olja, honung, salt och peppar i en liten skål. Blanda.
Bred ut över hjortsteken.
Ställ in hjortsteken i nedre delen av ugnen i 125°C tills kött-termometern visar 62°C (mediumstekt).Låt köttet vila i rumstemperatur tills det blivit ljummet, minst 30 minuter.
Skala rotsaker. Dela eventuellt morötter och palsternackor om de är ojämna i storlek. Skär rotselleri i stavar.
Hetta upp en stekpanna. Häll i olja och senapsfrö. När fröna börjar ”poppa” läggs rotsakerna i och ges lite färg. Häll i juice, vatten, kalvfond och vinäger. Koka ihop tills rotsakerna känns mjuka. Smaka av vinaigretten med salt och peppar.
Servera med t.ex potatis- och blomkålspuré och smörstekta kantareller.
Mät upp timjan, olja, honung, salt och peppar i en liten skål. Blanda.
Bred ut över hjortsteken.
Ställ in hjortsteken i nedre delen av ugnen i 125°C tills kött-termometern visar 62°C (mediumstekt).Låt köttet vila i rumstemperatur tills det blivit ljummet, minst 30 minuter.
Skala rotsaker. Dela eventuellt morötter och palsternackor om de är ojämna i storlek. Skär rotselleri i stavar.
Hetta upp en stekpanna. Häll i olja och senapsfrö. När fröna börjar ”poppa” läggs rotsakerna i och ges lite färg. Häll i juice, vatten, kalvfond och vinäger. Koka ihop tills rotsakerna känns mjuka. Smaka av vinaigretten med salt och peppar.
Servera med t.ex potatis- och blomkålspuré och smörstekta kantareller.
Visningar: 792
Inlagt 2016-01-29 15:50:19

