Receptbeskrivning
Whiskey In The Jar
Ingredienser
för
1 kg älgstek
salt, peppar och torkad chili att gnida in st
1 st morot, i bitar
1 st gul lök, i bitar
2 st stjälkar selleri, i bitar
1 dl vatten att späda med
4 st bakpotatisar
3 dl matlagningsgrädde
0.5 st purjolök, strimlad
1 st klyfta vitlök, finhackad
salt, efter smak
peppar, efter smak
0.5 dl smakrik ost, riven
2 st schalottenlökar, finhackade
smör att steka i
4 msk whiskey
3 dl sky från älgsteken alt. 3 dl vatten+3 msk k
1 dl grädde/matlagningsgrädde
salt, peppar och torkad chili att gnida in st
1 st morot, i bitar
1 st gul lök, i bitar
2 st stjälkar selleri, i bitar
1 dl vatten att späda med
4 st bakpotatisar
3 dl matlagningsgrädde
0.5 st purjolök, strimlad
1 st klyfta vitlök, finhackad
salt, efter smak
peppar, efter smak
0.5 dl smakrik ost, riven
2 st schalottenlökar, finhackade
smör att steka i
4 msk whiskey
3 dl sky från älgsteken alt. 3 dl vatten+3 msk k
1 dl grädde/matlagningsgrädde
Beskrivning
1. ÄlgstekLägg lergrytan i blöt i kallt vatten 15 - 30 minuter.
2. Blanda salt, peppar och chili.
3. Putsa älgköttet fritt från hinnor och gnid in det med kryddblandningen.
4. Lägg i grytan tillsammans med grönsaker och vatten.
5. Lägg på locket och ställ in i KALL ugn, längst ner i ugnen.
6. Ställ ugnen på 225 grader och stek i ca 1 1/2 - 2 timmar, eller till steken håller 70-77 grader på tjockaste stället.
7. Linda in köttet i folie och låt vila en stund. Sila skyn och använd till sås.
8. PärabåtSkrubba, torka och stick några hål på potatisarna.
9. Lägg in potatisarna i varm ugn, 225 grader.
10. Baka tills de är mjuka, ca 50 - 60 minuter.
11. Dela potatisarna på hälften och gröp ur innanmätet. Var noga med att inte ta hål på skalet. Potatisen ska inte vara för mosad utan ha lite tuggiga bitar kvar.
12. Koka upp grädde med vitlök och purjo. Blanda med potatisen till en tjock röra. Smaka av med salt och peppar.
13. Fyll potatisskalen med röran, strö över ost och gratinera gyllene precis innan servering.
14. WhiskeysåsSkala och finhacka schalottenlöken.
15. Stek mjuka i smör.
16. Häll på hälften av whiskeyn, all sky och grädden. Låt småputtra till servering.
17. Häll då på resten av whiskeyn och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt med maizena om du tycker såsen är för tunn.
2. Blanda salt, peppar och chili.
3. Putsa älgköttet fritt från hinnor och gnid in det med kryddblandningen.
4. Lägg i grytan tillsammans med grönsaker och vatten.
5. Lägg på locket och ställ in i KALL ugn, längst ner i ugnen.
6. Ställ ugnen på 225 grader och stek i ca 1 1/2 - 2 timmar, eller till steken håller 70-77 grader på tjockaste stället.
7. Linda in köttet i folie och låt vila en stund. Sila skyn och använd till sås.
8. PärabåtSkrubba, torka och stick några hål på potatisarna.
9. Lägg in potatisarna i varm ugn, 225 grader.
10. Baka tills de är mjuka, ca 50 - 60 minuter.
11. Dela potatisarna på hälften och gröp ur innanmätet. Var noga med att inte ta hål på skalet. Potatisen ska inte vara för mosad utan ha lite tuggiga bitar kvar.
12. Koka upp grädde med vitlök och purjo. Blanda med potatisen till en tjock röra. Smaka av med salt och peppar.
13. Fyll potatisskalen med röran, strö över ost och gratinera gyllene precis innan servering.
14. WhiskeysåsSkala och finhacka schalottenlöken.
15. Stek mjuka i smör.
16. Häll på hälften av whiskeyn, all sky och grädden. Låt småputtra till servering.
17. Häll då på resten av whiskeyn och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt med maizena om du tycker såsen är för tunn.
Visningar: 248
Inlagt 2012-04-11 21:07:29

