Receptbeskrivning

Nötparfait med två såser

Ingredienser för
100 g hasselnötskärnor
1 dl strösocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
3 st äggvitor
2 msk frangelico (likör)
två såser:
125 g djupfrysta hallon
2 msk florsocker
1 msk pressad citronsaft
125 g djupfrysta björnbär


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Hacka nötkärnorna och rosta i torr stekpanna tills de börjar få lite färg. Häll på 1⁄2 dl socker, blanda om och låt sockret smälta. Häll smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt den kallna. Bryt knäcken i bitar och stöt den fint i mortel.

2. Vispa äggulorna med 1⁄2 dl socker tills det blir vitt och pösigt. Vispa grädden och blanda med äggvispet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten. Blanda ner den stötta mandeln och likören. Häll blandningen i en rund form, c:a 24 cm i diameter med löstagbar kant. Täck med plast och ställ i frysen minst 6 timmar. Låt tina en stund före serveringen.

3. Såser: Kör hallonen, 2 msk florsocker och 1 msk pressad citronsaft i matberedare eller mixer till puré. Sila moset genom trådsil. Gör likadant med björnbären. Lägg upp skivor av parfait och servera med de två såserna.

Visningar: 343
Inlagt 2012-04-13 17:14:55