Receptbeskrivning
Frasiga piroger med nässlor, ramslök, feta & kanel
Ingredienser
för
2 l späda nässlor (3 dl hackade förvällda)
1 knippe ramslök
250 g fetaost
1 ägg
tsk kanel
svartpeppar
8 st filodegsark
olivolja till pensling
1 knippe ramslök
250 g fetaost
1 ägg
tsk kanel
svartpeppar
8 st filodegsark
olivolja till pensling
Beskrivning
Ställ in ugnen på 180 grader.
Skölj ramslök och nässlor i kallt vatten. Rensa nässlorna grovt och förväll dem i kokande lättsaltat vatten i ett par minuter. Slå av det svarta kokvattnet och skölj nässlorna i kallt vatten igen. Finrensa - utan att bränna fingrarna - och hacka dem fint tillsammans med ramslöken.
Smula sönder fetaosten och blanda i grönhacket, ägget och kryddorna till fyllningen.
Ta upp ett filoark i taget. Pensla arket med olivolja och gör ett så kallat treslag, vik in degarket från två håll så att du har en lång, rektangulär remsa framför dig på plåten. Pensla den med olivolja.
Lägg en matsked fyllning i det högra hörnet av remsan, vik över så att den bildar en trekant. Fortsätt vika degen kring pirogen tills remsan tar slut. Låter det knepigt? Det är inte svårt, jag lovar. Avsluta med att pensla pirogen med olivolja. Så tar du nästa ...
Grädda pirogerna i mitten av ugnen i 30-35 minuter så att de får en härligt, gyllenbrun färg. Låt dem svalna något innan du sätter tänderna i dem.
Skölj ramslök och nässlor i kallt vatten. Rensa nässlorna grovt och förväll dem i kokande lättsaltat vatten i ett par minuter. Slå av det svarta kokvattnet och skölj nässlorna i kallt vatten igen. Finrensa - utan att bränna fingrarna - och hacka dem fint tillsammans med ramslöken.
Smula sönder fetaosten och blanda i grönhacket, ägget och kryddorna till fyllningen.
Ta upp ett filoark i taget. Pensla arket med olivolja och gör ett så kallat treslag, vik in degarket från två håll så att du har en lång, rektangulär remsa framför dig på plåten. Pensla den med olivolja.
Lägg en matsked fyllning i det högra hörnet av remsan, vik över så att den bildar en trekant. Fortsätt vika degen kring pirogen tills remsan tar slut. Låter det knepigt? Det är inte svårt, jag lovar. Avsluta med att pensla pirogen med olivolja. Så tar du nästa ...
Grädda pirogerna i mitten av ugnen i 30-35 minuter så att de får en härligt, gyllenbrun färg. Låt dem svalna något innan du sätter tänderna i dem.
Visningar: 205
Inlagt 2016-04-14 15:51:42






50 min