Receptbeskrivning

Per morbergs coq au vin

Ingredienser för
2 kycklingar (c:a 1 kg), 1 stor ungtupp eller
1 st gul lök
2.5 st små morötter (2-3st)
1 st purjolök
60 g smör (50-75g)
125 g rökt sidfläsk (100-150g)
1 st flaska rödvin (75 cl)
1.5 st lagerblad (1-2)
0.5 tsk svartpeppar
1.5 tsk tsk timjan (1-2tsk)
0.5 tsk stött rosmarin
2 st vitlöksklyftor
skalet från 1/4 citron
några persiljestjälkar
10 st schalottenlökar
300 g champinjoner, färska (200-400g)
3 msk vetemjöl
1 dl vatten
persilja till garnering


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Skölj och stycka varje kyckling i 8 delar. Skär fläsket i strimlor. 2. Skala löken och grovhacka. Skala morötterna och strimla dem. Snitta, skölj och skiva purjolöken. 3. Bryn fågelbitarna, några i taget, i en del av fettet på inte alltför stark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta. Obs!
Tillaga inte coq au vin i en oemaljerad järngryta. Syran från vinet löser ut järn som missfärgar rätten. 4. Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan så länge. Fräs grönsakerna efter fläsket och lägg dem i grytan. Tillsätt vin, salt, kryddor, pressad vitlök, citronskal och persiljestjälkar. 5. Låt koka upp. Låt grytan koka under lock på svag värme i 15–25 minuter. Den längre tiden för ungtupp eller större kyckling. Skala under tiden smålökarna. Det går lättast om de först får ligga i hett vatten. 6. Borsta svampen om den är färsk och skölj den om det behövs. Skiva eller dela eventuellt svampen i mindre bitar. Lägg den i stekpannan och låt det mesta av vätskan koka bort innan du lägger i lite fett. 7. Fräs svampen och schalottenlöken och lägg ned dem i grytan. Häll på lite svampspad eller vatten. Lägg också i det brynta fläsket. Tag eventuellt upp persiljestjälkarna. Låt koka i ca 10 minuter. 8. Rör ut mjölet med vattnet. Blanda ner det i grytan och låt den koka i ytterligare 3–5 minuter. 9. Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Klipp över rikligt med persilja. Servera med kokt ris eller potatis och en blandsallad.

Visningar: 501
Inlagt 2016-05-19 12:53:31