Receptbeskrivning

Helenas marängtårta

Ingredienser för
Bottnar:_
4 st äggvitor
3 droppar ättiksprit
0.75 dl sötning
Fyllning:
4 st äggulor
0.5 dl sötning
1 dl grädde
0.5 tsk vaniljpulver
125 g smör
3 dl grädde
Topping:
250 g mascarponeost
2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
250 g hallon


  60 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Bottnar:
Vispa äggvitor och ättiksprit till ett hårt skum.
Vänd i sötningen med en slev eller liknande.
Bred ut marängsmeten på en plåt med oljat bakplåtspapper.
Se till att du breder ut den jämt i både lager och som storlek, då man delar på den färdiga bottnen när den gräddat färdigt. 1 cm i tjocklek är lagom.

Grädda i ugn på 125 grader i ca 60 minuter.

Fyllning:
Blanda alla ingredienser, UTOM smöret och 3 dl vispgrädde, i en kastrull.
LÃ¥t sjuda tills det tjocknar.
Rör hela tiden, det bränner fast lätt. (och låt det få ta lite tid :))
När krämen tjocknat, rör ned smöret bitvis (dela upp det i bitar innan).
Låt sedan krämen kallna i kylskåp och rör om lite då och då så att den inte skär sig.

Vispa 3 dl grädde för sig i en bunke och låt stå i kyl så länge.

Topping:
Vispa ihop Mascarpone, grädde och vaniljpulver tills det är riktigt krämigt.
Häll i hallonen och vispa samman så att det blir rosa och fluffigt. :)
_______________________

Dela marängbotten i två lika stora delar när den gräddat klart.
Ta försiktigt loss varje del ifrån bakplåtspappret.
Lägg ena delen på "tårt-underlaget".
Bred över all den kalla vaniljsåsen jämt över botten.
Ta sedan den vispade grädden och lägg som ett andra lager fyllning direkt över vaniljkrämen.
Du bestämmer själv om du vill använda all grädde eller bara så att det täcker.
Lägg sedan över den andra marängbotten.
Bred över den rosa toppingen väl och dekorera med valfria bär.

Tårtan förvaras i kyl och gick hem hos både stora och små när jag fyllde år.

Visningar: 172
Inlagt 2016-05-31 05:44:32