Receptbeskrivning

Pajskal - grundrecept

Ingredienser för
135 g smör för formen
270 g vetemjöl siktat ( 4 1/2 dl)
1 st ägg litet lättvispat
1 salt
3 msk vatten
1 msk smör för formen


  30 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Receptet räcker till ett pajskal.

1. Kör smöret i matberedare tills det blir lätt och fylligt. Kör in ägget och därefter vattnet. Häll i allt mjöl utom 2 msk samt saltet. Kör till en jämn deg. Är den för lös så blanda snabbt ner resten av mjölet men troligen behövs inte det. Degen skall inte bli en kompakt bulle. Arbeta den inte för mycket.

2. Bred ut degen på bakplåtspapper med hjälp av en skrapa. Forma den till en bulle med händerna. Platta ut den till en rund platta. Vik om papperet. Ställ degen att vila i kylskåp minst en timme till högst ett dygn.

3. Smöra pajformen.(Använd gärna en pajform med löstagbar kant, 23 cm i diameter)

4. Mjöla bakbordet lätt. Låt degen mjukna något och platta eller kavla ut degen. Den kall bli så stor att den täcker botten och kanter på formen och dessutom hänger lite över kanterna.

5. Lägg degen över formen. Låt den sjunka ner av sig själv i formen. Tryck försiktigt till degen längs kanterna och vik försiktigt överflödig deg över kanten. Picka botten med en gaffel. Ställ formen i kylskåpet minst en timme.

6. Värm ugnen till 190 grader.

7. Ställ pajformen på ett ark aluminiumfolie på en plåt. Grädda den mitt i ugnen i 5 minuter.

8. Ta ut formen och skär försiktigt bort överskjutande deg med en vass kniv, så att kanten blir jämn. Ställ tillbaka den i ugnen och grädda ytterligare ca 10 minuter till en svagt gyllene yta.

9. Låt bottnen kallna minst 10 minuter och upp till flera timmar.

Visningar: 362
Inlagt 2012-04-16 00:02:43