Receptbeskrivning

Den optimala tomatsåsen

Ingredienser för
1.5 kg tomat(er) (eller 3 burkar hela à 400 g)
3 st gul lök(ar)
5 st vitlöksklyfta(or)
3 msk olivolja
1 st lagerblad
1 msk socker
1.5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk balsamvinäger
oregano
1 msk torkad oregano (eller 3 msk färsk)


  1 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
8 portioner

1. Klyfta de sköljda tomaterna och skär bort stjälkfästet. Skala och finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt.

2. Fräs lök och vitlök i olivolja på svag värme i en stor gryta. Löken ska svettas och få lite färg, men inte bli bränd.

3. Häll ner tomater, lagerblad, socker, salt, peppar och vinäger.

4. Låt allt koka under lock på låg värme i ca 1 timme. Såsen kokar samman och blir ganska tjock och trögflytande.

5. Dra av grytan från plattan och smula ner torkad eller finhackad färsk oregano i grytan. Låt såsen dra ytterligare 15 minuter innan den serveras. Såsen går utmärkt att frysa in.

Recept: Alice Brax


Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix

Visningar: 429
Inlagt 2012-04-17 07:04:27