Receptbeskrivning

Mustig älggryta med enbär & äpplen

Ingredienser för
1 krm grytkött i bitar av älg eller hjort
smör till stekning
salt och nymald svartpeppar
1 msk enbär
2 st gula lökar
1 frp bacon
200 g färsk svamp av valfri sort
2 msk tomatpuré
10 st katrinplommon
2 st lagerblad
3 dl rött vin
4 dl stark köttbuljong
4 msk majsenaredning
råsocker
Topping:
2 st äpple
1 msk smör


  60 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Bryn köttbitarna i omgångar i lite smör.
Salta och peppra väl.
Mortla enbären grovt och strö över det och låt det fräsa med ytterligare någon minut.
Lägg över köttet i en stor gryta.
Skala och klyfta löken samt strimla baconet.
Bryn det tillsammans och lägg över i grytan.
Bryn svampen i lite smör på medelvärme i cirka 4–5 minuter och lägg över den i grytan.
Är svampen blöt så fräs den utan fett först så vätskan kokar ur.
Tillsätt tomatpuré, katrinplommon och lagerblad och låt det fräsa ihop ett par minuter.
Häll i vin och stark köttbuljong så det täcker köttet och låt sjuda under lock i cirka 1 timme tills köttet är mört.
Red av med majsenaredningen till önskad konsistens.
Smaka av med salt, peppar och lite råsocker.
Klyfta äpplena och bryn dem hastigt i lite smör.
Toppa grytan med äpplena och servera.

Visningar: 1174
Inlagt 2016-10-07 09:52:11