Receptbeskrivning

Blomkålssoppa med rostad vitlök och basilikaolja

Ingredienser för
3 msk grönsaksfond
1.5 l vatten
0.5 st gul lök(ar)
6 st vitlöksklyfta(or)
1.5 st blomkålshuvud(en)
salt och peppar
1.5 dl crème fraiche
0.5 dl olivolja extravergine
1 basilika
0.5 st vitlöksklyfta(or) pressad
salt
8 lufttorkad skinka


  45 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vattnet med grönsaksfonden.

2. Skala och dela vitlöksklyftor på mitten och skär löken i stora bitar. Lägg dem i en liten ugnsform och rosta dem gyllenbruna i ugnen ca 6 min.

3. Under tiden delar du blomkålen i buketter och småkokar i buljongen 5 minuter. När den rostade löken och vitlöken fått en gyllenbrun färg tillsätter du även detta i soppan och kokar några minuter till.

4. När blomkålen känns mjuk mixar du soppan med en stavmixer eller liknande till en krämig konsistens. Blanda ner crème fraiche och smaka av med salt och peppar.

5. Basilikaoljan: Mixa ihop olja, basilika och vitlök. Salta efter smak. Servera soppan med basilikaoljan och grissini med lufttorkad skinka.

Recept: Mia Troberg Elonq

Rekvisita: Duka

Näringsinnehåll:

Kalorier: 397 kcal

Kolhydrater: 33 g

Protein: 14 g

Fett: 23 g


Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet

Visningar: 278
Inlagt 2017-01-27 18:18:18