Receptbeskrivning

ljust matbröd

Ingredienser för


  30 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Grundrecept på ljust matbröd


Ingredienser

25 g jäst
3 dl vatten
1 msk sirap eller honung
1/2 msk olja
1 tsk salt
cirka 6 1/2 dl vetemjöl (cirka 400 g)
eventuellt mjöl till utbakning
Så här gör du

Rör ut jästen i 37 gradigt vatten i en bunke.
Blanda i sirap, olja, salt och mjöl.
Bearbeta degen under cirka 15 minuter i matberedaren tills den känns smidig, den ska vara rätt så lös. Knådar jag för hand brukar jag fuska lite men brödet blir bättre ju längre det är knådat.
Täck över degen med en bakduk och låt den jäsa i cirka 30 minuter.
Medan den jäser hinner du förbereda alla ingredienser som behövs till de olika bröden. Se respektive recept
Dela upp degen i så många olika sorter som du ska baka. Smaksätt och forma bröden. Låt degen jäsa övertäckt ännu en gång i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden när de jäst klart. Bullar tar cirka 10-12 minuter. Limpor tar cirka 30-35 minuter.
När de är klara, ta ut dem och låt dem svalna på galler.

Visningar: 441
Inlagt 2017-02-07 17:35:43