Receptbeskrivning
Citronmarängpaj
Ingredienser
för
mördeg:
120 g osaltat smör
1 dl strösocker
2.5 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
1 st ägg
citronkräm:
2 dl färskpressad citronsaft ( saften av ca 5 cit
2 st citroner, rivet skal
250 g osaltat smör
2 dl 1+1 dl strösocker
7 st ägg
dekoration:
italiensk maräng ca 300g
färska bär
italiensk maräng:
2 dl strösocker
2 msk vatten till sockerlag
4 st Äggvitor
120 g osaltat smör
1 dl strösocker
2.5 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
1 st ägg
citronkräm:
2 dl färskpressad citronsaft ( saften av ca 5 cit
2 st citroner, rivet skal
250 g osaltat smör
2 dl 1+1 dl strösocker
7 st ägg
dekoration:
italiensk maräng ca 300g
färska bär
italiensk maräng:
2 dl strösocker
2 msk vatten till sockerlag
4 st Äggvitor
Beskrivning
1. Mördeg: Skär smöret i små bitar, det är viktigt att smöret är kallt. Blanda smöret i en matberedare med socker, mjöl och bakpulver. Blanda inte degen för länge - degen ska bara gå ihop.
2. Lägg degen i kylen, kavla sedan ut den cirka 3mm tunn och klä en pajform med den.
3. Baka pajskalet cirka 10min i 175 grader och ställ att svalna.
4. Citronkräm: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Riv skalet av citronerna och pressa dom sedan.
5. Koka saften och skalet tillsammans med smör och första delen socker.
6. Blanda under tiden ihop andra delen socker med äggen. När saften kokar tillsätts äggblandningen och nu får krämen koka till 84 grader under kraftig omrörning. Tillsätt gelatinbladen, sila och kyl krämen. Fyll sedan upp den i pajskalet och låt stelna i frysen.
7. Italiensk maräng: Koka sockret med vattnet till 121 grader. Börja vispa äggvitan i matberedare när sockerlagen är 110-115grader. Äggvitan ska bli ett fluffigt skum. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan. ( Låt matberedaren gå på lägsta fart när sockerlagen hälls i). Vispa snabbt någon minut och låt sedan gå på låg hastighet tills marängsmeten har svalnat.
9. Montering: Ta fram pajen och spritsa fina toppar av marängen ovanpå citronkrämen. Bränn av med en gasolbrännare och dekorera med färska bär.
2. Lägg degen i kylen, kavla sedan ut den cirka 3mm tunn och klä en pajform med den.
3. Baka pajskalet cirka 10min i 175 grader och ställ att svalna.
4. Citronkräm: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Riv skalet av citronerna och pressa dom sedan.
5. Koka saften och skalet tillsammans med smör och första delen socker.
6. Blanda under tiden ihop andra delen socker med äggen. När saften kokar tillsätts äggblandningen och nu får krämen koka till 84 grader under kraftig omrörning. Tillsätt gelatinbladen, sila och kyl krämen. Fyll sedan upp den i pajskalet och låt stelna i frysen.
7. Italiensk maräng: Koka sockret med vattnet till 121 grader. Börja vispa äggvitan i matberedare när sockerlagen är 110-115grader. Äggvitan ska bli ett fluffigt skum. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan. ( Låt matberedaren gå på lägsta fart när sockerlagen hälls i). Vispa snabbt någon minut och låt sedan gå på låg hastighet tills marängsmeten har svalnat.
9. Montering: Ta fram pajen och spritsa fina toppar av marängen ovanpå citronkrämen. Bränn av med en gasolbrännare och dekorera med färska bär.
Visningar: 126
Inlagt 2017-03-04 12:55:05






60 min