Receptbeskrivning

Naan bröd

Ingredienser för
1 frp torrjäst eller ett paket vanlig jäst 50g
3 dl vatten, fingervarmt
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 tsk honung eller socker
1 st ägg
tips! garnera det nybakta brödet med: smält


  90 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
1.Blanda ut torrjäst med några dl mjöl och tillsätt fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken utan mjöl och rör ut i fingervarmt vatten.
2. Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
3. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 40min till en timme)
4. Stjälp upp degen till brödet på bakbordet och dela 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
5. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4mm tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
6. Detta kan du göra efter hand som du gräddar brödet om du gräddar det i stekpanna.
7. Värm en stekpanna på max värme eller sätt ugnen på 250°c.
8. Baka bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna.
9. Gräddar du brödet i ugn så lägg dem på bakplåtspapper. Värm bakplåtar och för över dem med hjälp av bakplåtspapper och grädda brödet i 5-8 min i mitten av ugnen.
10. Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.
11. Vid serveringen så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt. Gärna gourmetsalt- flingsalt. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaan. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön över bröden samt hackade örter som persilja.

Visningar: 469
Inlagt 2017-03-07 11:13:02