Receptbeskrivning

Hallonmoussebakelser på sockerkaksbotten

Ingredienser för
1 st citronsockerkaka (i avlång bakform)
vaniljkräm:
1 st vaniljstång
5 dl standard mjölk (helst gammeldagsmjölk)
1.5 dl strösocker
7 st äggulor
0.75 dl maizena
50 g mjukt smör
hallonmousse:
3.5 dl hallon
0.5 tsk vaniljsocker
2.5 dl grädde
3.25 st gelatinblad
1.25 dl matlagningsyoghurt
0.5 dl socker (beroende på hur sött du vill ha det
Övrig fyllning:
1-2dl nutella (beroende på hur mycket nutell


  180 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Se recept för citronsockerkaka. Låt sockerkakan svalna helt.
2. Gör vaniljsås: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
3. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftig med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
5. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att den inte bildas skinn.
6. Hallonmousse: Lägg gelatinbladen i blöt.
7. Vispa grädden
8. Mixa hallon, socker och vaniljsocker. Blanda med yoghurten.
9. Smält gelatinet på svag värme i en kastrull. kyl ner med lite av hallonen. Vänd i grädden. Ställ in i kylen i en timme.
10. Ihopsättning: Dela sockerkakan på längden i tre delar. två lite tjockare och en så tunn du kan. Skär bort kanterna.
11. Lägg en av dom tjockare sockerkakorna i botten och smeta på en tunt lager Nutella.
12. Smeta på ett lite tjockare lager vaniljkräm uppe på nutellan. Lägg på den andra tjocka sockerkaksbiten och ställ in i kylen.

Visningar: 1027
Inlagt 2017-03-22 11:36:39