Receptbeskrivning
Atayef - libanesiska pannkakor
Ingredienser
för
Beskrivning
24 små eller 18 st mellanstora Atayef
3 dl vetemjöl
0,5 tsk torrjäst
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker
4 dl ljummet vatten
Förslag på fyllningar:
1. Grädde:
5 dl vispad grädde
1 msk vaniljsocker
2. Ashta (kräm)
1 dl grädde
1 dl mjölk
4 st formfranska skivor (vitt rostbröd)
1 tsk majsstärkelse
1 msk vatten
1 msk socker
0,5 tsk aplesinblomvatten
0,5 tsk rosenvatten
3. Nötter:
2 dl finhackade nötter (välj mellan valnötter, pistage eller mandel)
3 msk sirap
0,5 tsk aplesinblomvatten
0,5 tsk rosenvatten
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 msk apelsinblomsvatten
1 msk rosenvatten
1 msk vaniljsocker
Garnering:
Finhackade nötter av valfri sort
Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i ca 7 min, rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.
Gör smeten till pannkakorna. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Häll i 3 dl ljummet vatten och vispa smeten klumpfri, häll i resterande 1 dl vatten och blanda. Låt smeten stå i 10 min i rumstemperatur och ställ sedan i kylen 1 timme. Viktigt att den får stå och svälla. Blanda smeten en gång till innan du börjar göra pannkakorna. Värm upp en helt torr stekpanna. Häll ner lite smet och stek på endast en sida några sekunder. Det kommer att bildas bubblor på ovansidan och den kommer torka lite men fortfarande vara mjuk. Lägg på bakplåtspapper. När pannkakorna svalnat täcker du dem så de inte torkar ut och blir svåra att stänga sedan.
Fyllningarna:
Ashta- Skär bort kanterna på brödet, du ska inte använda kanterna, endast det vita brödet. Smula ner brödet i en kastrull och häll över mjölk och grädde. Låt stå och svälla i 15 min. Späd ut majsstärkelsen med 1 msk vatten och rör ner det i brödmassan. Koka upp under omrörning på medelhög värme tills krämen tjocknar. Låt sjuda 1 min, stäng av plattan och blanda i socker och smaksättningen. Låt kallna.
Nötter: Blanda ihop alla ingredienser.
Grädde: Vispa grädden fluffig och smaksätt med vaniljsocker.
Pannkakor med grädde:Nyp ihop ena änden av pannkakan så det blir en liten strut. Spritsa i grädde och garnera med finhackade nötter. Ringla sirap på pannkakan vid servering.
Friterade pannkakor: Lägg en klick ashta eller nötfyllning i mitten av pannkakan. Vik ihop den och nyp kanterna ordentligt. Hetta upp rapsolja i en kastrull och fritera pannkakan i ca 30 sekunder på varje sida. Doppa sedan pannkakan i kall sirap en stund. Lägg upp på ett fat och garnera med hackade nötter.
från Zeinas kitchen
3 dl vetemjöl
0,5 tsk torrjäst
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker
4 dl ljummet vatten
Förslag på fyllningar:
1. Grädde:
5 dl vispad grädde
1 msk vaniljsocker
2. Ashta (kräm)
1 dl grädde
1 dl mjölk
4 st formfranska skivor (vitt rostbröd)
1 tsk majsstärkelse
1 msk vatten
1 msk socker
0,5 tsk aplesinblomvatten
0,5 tsk rosenvatten
3. Nötter:
2 dl finhackade nötter (välj mellan valnötter, pistage eller mandel)
3 msk sirap
0,5 tsk aplesinblomvatten
0,5 tsk rosenvatten
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 msk apelsinblomsvatten
1 msk rosenvatten
1 msk vaniljsocker
Garnering:
Finhackade nötter av valfri sort
Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i ca 7 min, rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.
Gör smeten till pannkakorna. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Häll i 3 dl ljummet vatten och vispa smeten klumpfri, häll i resterande 1 dl vatten och blanda. Låt smeten stå i 10 min i rumstemperatur och ställ sedan i kylen 1 timme. Viktigt att den får stå och svälla. Blanda smeten en gång till innan du börjar göra pannkakorna. Värm upp en helt torr stekpanna. Häll ner lite smet och stek på endast en sida några sekunder. Det kommer att bildas bubblor på ovansidan och den kommer torka lite men fortfarande vara mjuk. Lägg på bakplåtspapper. När pannkakorna svalnat täcker du dem så de inte torkar ut och blir svåra att stänga sedan.
Fyllningarna:
Ashta- Skär bort kanterna på brödet, du ska inte använda kanterna, endast det vita brödet. Smula ner brödet i en kastrull och häll över mjölk och grädde. Låt stå och svälla i 15 min. Späd ut majsstärkelsen med 1 msk vatten och rör ner det i brödmassan. Koka upp under omrörning på medelhög värme tills krämen tjocknar. Låt sjuda 1 min, stäng av plattan och blanda i socker och smaksättningen. Låt kallna.
Nötter: Blanda ihop alla ingredienser.
Grädde: Vispa grädden fluffig och smaksätt med vaniljsocker.
Pannkakor med grädde:Nyp ihop ena änden av pannkakan så det blir en liten strut. Spritsa i grädde och garnera med finhackade nötter. Ringla sirap på pannkakan vid servering.
Friterade pannkakor: Lägg en klick ashta eller nötfyllning i mitten av pannkakan. Vik ihop den och nyp kanterna ordentligt. Hetta upp rapsolja i en kastrull och fritera pannkakan i ca 30 sekunder på varje sida. Doppa sedan pannkakan i kall sirap en stund. Lägg upp på ett fat och garnera med hackade nötter.
från Zeinas kitchen
Visningar: 559
Inlagt 2017-03-30 19:03:52






0 min