Receptbeskrivning
hemmagjord yoghurt
Ingredienser
för
Beskrivning
Man börjar med att värma mjölken. Man kokar alltså upp mjölken tills den nästan kokar under några minuter. Det får inte koka utan det ska bara vara väldigt små bubblor man ser. Den här uppvärmningen gör så att alla oönskade bakterier försvinner så att de goda bakterierna kan ta över. Om man använder sig av pastöriserad köpemjölk och helt rena redskap så behöver man inte göra det här steget. När man gjort det här ska man låta mjölken svalna till cirka 40 grader och sedan blandar man i lite ymp. Man ska tänka att en del ymp till nio delar mjölk brukar vara bra.
Nu ska man skölja ur en mattermos med kokande vatten och därefter hälla i mjölkblandningen där i. Vira in termosen i en filt och låt stå så i några timmar tills yoghurten har tjocknat. Istället för en termos kan man använda sig av en gryta som man virar in i en handduk och ställer varmt. Det optimala är cirka 35 grader men det ska i alla fall inte vara mer än 40 grader. Man kan också ställa grytan i ett vattenbad som är 35 grader. När yoghurten har tjocknat så ska den in i kylen i några timmar så att den verkligen sätter sig. Om yoghurten får stå några dagar i kylen så kommer den bli mer och mer sur men annars är den för det mesta mild. När man har ätit upp nästan hela sin hemmagjorda yoghurt så kan man spara en liten del som man kan använda som ymp nästa gång. Man kan göra så här många gånger, runt tio kanske, innan den blir sur i smaken och då får man börja om med köpeyoughurt istället. Lycka till!
Från Lindahlsfood.se
Nu ska man skölja ur en mattermos med kokande vatten och därefter hälla i mjölkblandningen där i. Vira in termosen i en filt och låt stå så i några timmar tills yoghurten har tjocknat. Istället för en termos kan man använda sig av en gryta som man virar in i en handduk och ställer varmt. Det optimala är cirka 35 grader men det ska i alla fall inte vara mer än 40 grader. Man kan också ställa grytan i ett vattenbad som är 35 grader. När yoghurten har tjocknat så ska den in i kylen i några timmar så att den verkligen sätter sig. Om yoghurten får stå några dagar i kylen så kommer den bli mer och mer sur men annars är den för det mesta mild. När man har ätit upp nästan hela sin hemmagjorda yoghurt så kan man spara en liten del som man kan använda som ymp nästa gång. Man kan göra så här många gånger, runt tio kanske, innan den blir sur i smaken och då får man börja om med köpeyoughurt istället. Lycka till!
Från Lindahlsfood.se
Visningar: 402
Inlagt 2017-04-11 10:33:56






30 min