Receptbeskrivning

Grön lasagne med ricotta, spenat och pinjenötter

Ingredienser för
450 g bladspenat
1 msk smör
1 st basilika
3 msk pinjenötter
450 g ricottaost
12 st lasagneplattor
salt
svartpeppar
1 dl parmesanost
Bechamelsås
2 msk idealmjöl
25 g smör
2 dl standardmjölk
1 st äggula
0.5 krm muskotnöt riven
1 dl parmesanost riven


  60 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1) Ställ in ugnen på 200 grader.

2) Rosta pinjenötterna gyllenbruna på medelvärme i en torr stekpanna. Lägg åt sidan.

3) Tina spenaten och fräs den i en stekpanna med en smörklick. Använder du färsk spenat ska den sköljas, rensas från stjälkar innan den grovhackas och förvällas i stekpanna med smör. Låt svalna och pressa ut vätska.

4) Rör ner grovhackad basilika och pinjenötterna i spenaten och blanda med ricottaosten. Salta och peppra.
5) Laga en bechamelsås (se separat recept) och blanda ner 1 dl riven parmesanost i såsen.

6) Smörj en ugnsfast form med lite olivolja.

7) Häll en fjärdedel av bechamelsåsen i botten och en tredjedel av ricotta/spenatröran. Täck med fyra lasagneplattor (bryt sönder dem om så behövs).

8) Gör om det hela: bechamelricotta/spenatpasta-bechamel- ricotta/spenat pasta.

9) Bred ut den sista såsen ovanpå de översta lasagneplattorna och strö över resterande parmesanost.
10) Grädda i mitten av ugnen i cirka 45-50 minuter. Låt svalna lite före servering.

11) Tänk på att uppvärmd spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit. Undvik därför att värma upp lasagnen flera gånger.  

Bechamelsås:

1) Smält smöret på låg värme i en kastrull och lös upp mjölet i smöret.

2) Höj till medelvärme, späd med mjölk och vispa ordentligt.

3) När såsen tjocknar, dra kastrullen av plattan, tillsätt äggulan och eventuell ost i smulor under omrörning.

4) Riv lite muskotnöt i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.

Visningar: 822
Inlagt 2011-08-25 12:39:17