Receptbeskrivning
Skelleftelax
Ingredienser
för
Beskrivning
LAXGRATÄNG PÅ SKELLEFTEVIS (4 PERS)
700 gr färsk lax
100-150 gr riven Västerbottensost
Salt & peppar
Skär laxen i tunna skivor på snedden, för att få ut så stora skivor som möjligt. Salta och peppra och fördela osten över skivorna. Rulla ihop och lägg 4-5 laxrullar/person i en eldfast form, eller i portionsformar. Laxrullarna kan förberedas lång tid innan gratinering.
Guldmos:
1 kg mandelpotatis
2 äggulor
ev. grädde och smör
Salt & vitpeppar
Gör moset och spritsa sex små potatistoppar per person. Potatismoset har en tendens att bli alltför fast i konsistensen om man gör det långt i förväg.
SÃ¥s:
2 msk smör
2 msk mjöl
1 fiskbuljongtärning el. 2 msk fiskfond
1 dl vatten
1 dl vitt vin
3 dl grädde
Häll såsen över laxrullarna. Gratinera i 225 grader tills moset fått fin färg. Förbered gärna men värm såsen innan du häller den över laxrullarna.
Garnering:
1-2 msk löj- el. sikrom
Fint hackad rödlök
Limeklyftor
Dillvippor
700 gr färsk lax
100-150 gr riven Västerbottensost
Salt & peppar
Skär laxen i tunna skivor på snedden, för att få ut så stora skivor som möjligt. Salta och peppra och fördela osten över skivorna. Rulla ihop och lägg 4-5 laxrullar/person i en eldfast form, eller i portionsformar. Laxrullarna kan förberedas lång tid innan gratinering.
Guldmos:
1 kg mandelpotatis
2 äggulor
ev. grädde och smör
Salt & vitpeppar
Gör moset och spritsa sex små potatistoppar per person. Potatismoset har en tendens att bli alltför fast i konsistensen om man gör det långt i förväg.
SÃ¥s:
2 msk smör
2 msk mjöl
1 fiskbuljongtärning el. 2 msk fiskfond
1 dl vatten
1 dl vitt vin
3 dl grädde
Häll såsen över laxrullarna. Gratinera i 225 grader tills moset fått fin färg. Förbered gärna men värm såsen innan du häller den över laxrullarna.
Garnering:
1-2 msk löj- el. sikrom
Fint hackad rödlök
Limeklyftor
Dillvippor
Visningar: 341
Inlagt 2017-06-22 16:48:45

