Receptbeskrivning

Wienerschnitzel med österrikisk potatissallad

Ingredienser för
4 kalvkött eller 6-8 mindre skivor skinka
salt och peppar
olja
citron(er) till garnering
1 dl vetemjöl ca
1 st ägg - 2 st uppvispad
ströbröd (sikta om det är grovt och ta bort det grövsta)
500 g potatis(ar) ca
buljong ev
1 msk vinäger
0.5 tsk senap
3 msk olja
salt och peppar
1 st röd lök(ar)
persilja hackad


  30 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Börja med potatissalladen, för den kan gärna stå och dra en stund. Koka potatisen med skal. Skala dem medan de fortfarande är lite varma. Skiva dem ganska tunt och lägg i en skål. Droppa eventuellt över lite buljong.

2. Blanda vinäger med senap och olja. Salta och peppra och rör om ordentligt. Häll dressingen över potatisen och strö över lök och persilja.

3. Bulta ut köttskivorna tunt. Salta och peppra. Vänd dem sedan först i vetemjöl, därefter i ägg och sist i ströbrödet. Låt dem gärna ligga en stund, så att paneringen stelnar.

4. Stek schnitzlarna i rikligt med olja, det ska vara så mycket olja i pannan att den täcker köttet, 3–4 minuter på varje sida. Passa dem noga så att de inte blir brända. Ta upp dem ur pannan och låt dem rinna av på hushållspapper.

5. Servera schnitzlarna genast med citronskivor eller klyftor samt potatissalladen.

Recept: Monica Frisk

Många tänker säkert på rött – vilket inte behöver vara fel – men med citronen på toppen så tänker jag på vitt. Varför inte en österrikare. Till exempel: 2004, TO, 97:-, Neusiedlersee, Österrike, 98275

Vintips: Jens Dolk


Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix

Visningar: 842
Inlagt 2017-06-22 17:54:18