Receptbeskrivning

Östergårdsskolans fiskgratäng

Ingredienser för
4 st portionsbitar av färsk fiskfilé, gärna ryg
2 msk smör
1 st liten vitlöksklyfta
1 dl panko alt vanlig ströbröd
1 kruka bladpersilja
1 dl riven lagrad ost, t ex prästost, (17%)
smör + rapsolja
salt + nymald svartpeppar
1 st schalottemlök
2 dl lätt créme faiche
1 dl standard mjölk
1 msk fiskfond
1 st lime
1 kruka gräslök
smör
salt + nymald svartpeppar
800 g färskpotatis
1 mixsallad, (150 g)
1 körsbärstomater, (250 g)


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skrubba och koka potatisen mjuk  15–20 min.
3. Smält smöret och pressa i vitlöksklyftan. Rör om.
4. Smörj en ugnsfast form med 1 tsk raps-olja. Lägg i fiskfiléerna och pensla dem med smöret. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
5. Stek panko eller ströbröd gyllenbrunt i 1 msk olja i en medelvarm panna.
6. Plocka och finhacka persiljan. Blanda ströbröd, ost och persilja. Fördela smulet över fisken. Baka i ugnen 10–12 min tills fisken är färdig (54° innertemperatur).
7. Gräslökssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken mjuk i 1/2 msk smör. Vispa ner crème fraiche, mjölk och fond. Sjud ca 5 min. Finhacka gräslöken och pressa limesaft och tillsätt till såsen. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Mixa allt till en slät, grön sås.
8. Servera fisken med kokt potatis, gräslökssås och en grönsallad med tomater.

Visningar: 279
Inlagt 2017-06-22 18:20:05