Receptbeskrivning

Grillad snabbgravad lax med saffransås

Ingredienser för
500 st laxfilé, av mittbit, be att få skinnet bort
1 msk salt
1 msk strösocker
1 krm svartpeppar, nymald
1 tsk fänkål, stött
2 st schalottenlökar
0.5 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta
2 tsk tomatpuré
saffran
2.5 msk kycklingfond
2.5 dl vatten
2.5 dl torrt vitt vin
0.75 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
1.5 msk maizenaredning, ljus
160 g lasagne, plattor färsk
1 tsk salt, per liter vatten
1 tsk olivolja
1 knippe salladslök, knippe
1 st fänkål
200 g sockerärter
3 st tomater


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Laxen: Skär laxen i fyra bitar. Blanda salt och socker och gnid in bitarna med blandningen. Låt laxen ligga och grava ca 20 minuter.
2. Såsen: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja ca 2 min. Tillsätt vitlök, tomatpuré, saffran, kycklingfond, vatten och vin och koka utan lock tills ca 3 1/2 dl återstår.
3. Sila buljongen och tillsätt grädde, salt, peppar och maizenaredning och koka såsen 1 minut. Smaka av den.
4. Pastastrutarna: Koka upp vatten med salt och olja i en vid kastrull. Ansa salladslök, fänkål och sockerärter, dela och kärna ur tomaterna.
5. Blanchera grönsakerna efter hand i det kokande vattnet och ta upp dem med hålslev och låt rinna av. Lök och ärter 1 minut, fänkålen 2 minuter. Skålla tomaterna 1/2 minut, dra av skalet och skär dem i klyftor. Håll grönsakerna varma.
6. Koka i samma vatten som grönsakerna 2–3 lasagneplattor åt gången ca 4 min. Ta upp med hålslev, låt rinna av och lägg två på varje tallrik. Fördela grönsakerna på lasagnen och forma strutar.
7. Hetta upp en grillpanna. Torka bort saltet från laxbitarna, strö över svartpeppar och fänkålsfrö och grilla i het, lätt oljad panna ca 2 min per sida.
8. Servera pastastrutarna med den grillade laxen och den heta saffranssåsen.

Visningar: 364
Inlagt 2017-08-06 17:01:52