Receptbeskrivning

Shole zard - persisk saffranspudding

Ingredienser för


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Ca 10 små skålar
3 dl ris (gärna jasminris för bäst konsistens)
1,5 l hett vatten
50 g smör
1 msk rosenvatten
2-3 dl socker (beroende på hur söt pudding du vill ha)
2 påsar saffran (1 g)
Valfri smaksättning:
1 tsk kardemumma (går att uteslutas)

Gör såhär:
Blötlägg riset i ljummet vatten minst 1 timme, gärna över natten (ca 6-8 timmar) för bäst konsistens. Koka upp 1 msk vatten och lös upp saffranet, låt stå medan du kokar riset, ca 1 timme. Sila av riset och blanda med 1,5 liter hett vatten och smöret. Låt koka upp och sänk sedan värmen, låt småputtra i minst 1 timme, rör om då och då. Riset ska bli som en gröt och tjockna. Vänd sedan i socker, rosenvatten, saffran och eventuellt kardemumma. Om du vill ha en fast pudding kan du späda ut ca 1-2 msk majsstärkelse med lite vatten och röra ner det i riset, rör om och låt små sjuda 1-2 min, tills puddingen tjocknar. Häll upp i skålar eller i stora tallrikar. Låt stelna i kylen minst 2 timmar. Dekorera med kanel, mandel eller pistagenötter innan servering

Från Zeinas kitchen

Visningar: 342
Inlagt 2017-08-11 20:22:01