Receptbeskrivning

Fiskgratäng med mandel, potatistoppar, spenat och citron

Ingredienser för
2 dl mjölk
50 g smör
1 fryst bladspenat ca 250 g
1 msk smör
0.5 st fiskbuljongtärning(ar)
2 dl vispgrädde
1 dl riven ost ex västerbotten
1 st citron(er) riet skal och lite citronsaft
0.5 dl mandel


  1 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Skala och koka potatisen. Pressa potatisen i en potatispress. Värm mjölken och smöret i en kastrull. Blanda potatisen med äggulor och den varma mjölk- och smörblandningen. Salta och peppra. Vispa till ett jämnt mos. Häll över moset i en spritspåse, ev med tyll för fint mönster.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Tina bladspenaten. Skär fisken i mindre bitar.

4. Smöra en ugnsfast form. Lägg i spenaten. Salta och peppra. Lägg fiskbitarna ovanpå. Spritsa moset runt om fisken i toppar.

5. Koka upp vin och smula ner fiskbuljongen. Låt koka en liten stund. Häll i grädde och koka upp. Blanda ner osten och smaka av med citronsaft, salt och nymald vitpeppar. Häll den varma såsen över fisken. Skär mandeln i flagor på längden och strö över gratängen.

6. Sätt in gratängen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills fisken är klar och potatismoset fått fin färg. Dela dillen i små vippor och blanda med finrivet citronskal, strö över gratängen.

Recept: Sanna Fyring Liedgren


Foto: Malin Hoelstad/Svenska Dagbladet/Scanpix

Visningar: 480
Inlagt 2017-08-22 21:02:55