Receptbeskrivning

Saftigt isterbandsbröd

Ingredienser för
700 g vetemjöl
100 rågmjöl rågmjöl
100 grahamsmjöl grahamsmjöl
1 persilja
25 jäst
6 vatten
0.5 dl olivolja
1 msk salt
150 isterband
1 vitlöksklyfta
timjan
flingsalt
3 dl olivolja


  60 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Blanda de torra ingredienserna samt persilja.
Lös upp jästen i vattnet och häll detta över mjölet.
Knåda degen i en hushållsassistent på låg hastighet i 3 minuter. Tillsätt olivolja (till degen) och knåda ytterligare 10 minuter. Tillsätt salt, öka hastigheten och knåda degen tills den blir riktigt elastisk, ca 8 minuter. 
Smula ner korven i degen och blanda försiktigt. Lägg degen i en lätt inoljad bunke med lock och låt vila i 30 minuter. Arbeta samman degen och låt vila ytterligare 30 minuter.
Dela degen i 4 bitar och rulla 4 jämna bullar på mjölat bakbord (för 4 bröd). 
Kavla ut degen till ovala kakor. Lägg kakorna på två smorda plåtar. Tryck några jack med degskrapa och dra ut degen något så att det blir hål. Tryck därefter gropar med fingertopparna.
Skala och pressa vitlöken. Blanda med olivolja (till penslingen). Pensla degkakorna med detta. Strö över lite färsk timjan och flingsalt. Låt jäsa till dubbel storlek på plåt, i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250°C. Grädda bröden i mitten av ugnen i 12-15 minuter, tills de är gyllenbruna.

För alla
Innehåller gluten. Fri från mjölk och ägg, men kontrollera innehållet i korven.

Visningar: 145
Inlagt 2012-04-29 08:09:05