Receptbeskrivning

Fiskgratäng

Ingredienser för
400 g fiskfilé(er)
2 krm salt
0.5 msk margarin till formen
500 g potatis(ar)
0.5 dl mjölk
1 st äggula(or)
0.5 tsk salt
0.5 krm vitpeppar
1 g margarin
3 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1.5 dl vatten
0.5 st fiskbuljongtärning(ar)
4 msk grädde
2 st äggula(or)
2 krm salt
1 krm vitpeppar
4 tsk pressad citron
2 msk dill
100 g räkor, skalade


  30 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Tillagning av fisk:
1. Sätt ungnen på 200 grader.
2. Smörja en ungssäker form.
3. Lägg fisken i formen och salta.
4. Täck fisken med folie och tillaga i ung ca 15 minuter. När fisken är klar, ta ut formen och höj värmen till 250 grader. Fortsätt med tillagningen av moset. Potatismos:
1. Koka upp vatten i en kastrull under lock (högsta värmen).
2. Skala potatisen under tiden, dela den om storleken är ojämn. 3. När vattnet kokar, lägg i potatisen - vattnet ska nätt och jämnt täcka potatisen, tillsätt salt och koka under lock tills potatisen är mjuk 20-30 minuter. Medan potatisen kokar fortsätter du med tillagning av såsen.
4. Häll av vattnet på potatisen, lägg den i en blandskål och vispa sönder potatisen medan den ännu är varm med en elvisp
5. Tillsätt mjölk, äggula, salt, peppar, margarin och smaka av.
6. Spritsa eller klika ut moset runt kanterna på gratängformen. Gratängsås:
1. Smält margarinet i en kastrull på svag värme och lyft kastrullen från plattan.
2. Tillsätt mjöl i det smälta margarinet och rör om. Späd med mjölk och vatten, lite i taget undr kraftig vispning. Vispa så att blandningen blir helt slät.
3. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme i ca 3 minuter.
4. Smula ner buljongtärningen i såsen och smaka av med salt, peppar och pressad citron.
5. Blanda äggulan med grädden. Häll blandningen under vispning, ner i den varma såsen. Obs! nu får såsen inte koka mer.
6. Tillsätt dill och räkor och blanda om.
7. Häll såsen över fisken och gratinera i 250 grader i övre delen av ugnen i ca 5 minuter, eller tills rätten fått fin färg. Servera gratängen med en sallad!

Visningar: 252
Inlagt 2018-05-29 11:55:25