Receptbeskrivning

Apelsingravad lax

Ingredienser för
1.5 kg laxfile
1 dl råsocker
1.5 dl salt
1 msk vitpepparkorn
1 tsk kryddpepparkorn
1 st liten kanelstång
2 st kryddnejlika
1 msk citronpeppar
1 msk riven ingefära
rivet skal av 1 apelsin
1 st knippe dill


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Ta bort alla ben frånlaxen, men låt skinnet sitta kvar. Dela filen. Blanda socker och salt. Stöt vitpeppar, kryddpeppar, kanel och nejlikor i en mortel.
Blanda ner kryddor, riven ingefära och apelsinskal i sockerblandningen. Bred på blandningen på laxen.
Lägg ihop filéerna med dill och köttsidorna emot varandra med den tunna sidan mot tjocka. Lägg fisken i en plastpåse. Knyt ihop och placera på fat i kylen. Låt vila 2 dygn. Vänd den 4-5 gånger.
Ta bort dillen men låt kryddblandningen vara kvar. Skär i tunna skivor. Ganska inför servering. Pepparotskräm
Fräscht och gott till kryddigt gravad lax.
6 port.
Blanda 1/2 gurka, skuren i små tärningar. 3 dl gräddfil, 2 msk riven pepparrot och 2 krm salt. Låt vila kallt ett par timmar eller över natten.

Visningar: 236
Inlagt 2018-09-18 15:28:51