Receptbeskrivning

Laxfärsbiffar med asiatisk smak

Ingredienser för


  60 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Smakrika laxbiffar smaksatta med chili, vitlök, citrongräs och ingefära. Serveras med en krispig sallad på kålrot dressad med en asiatisk vinägrett.
Tips! Salladen påminner om den thailändska salladen på grön papaya, här används i stället svensk kålrot.

Du behöver till laxbiffarna:
600 g lax
1 citrongräs, det yttersta skalet borttaget
1 röd chilifrukt
2 klyftor vitlök
3 cm ingefära
2 salladslökar
1 ägg
0,5 dl fisksås
0,5 dl majsstärkelse

Kålrotssallad:
1 röd chilifrukt
3 klyftor vitlök
4 msk fisksås
4 msk ljust muscovadosocker
2 lime
10 körsbärstomater
10 haricots verts (jag tog några nävar eftersom jag tycker om dom)
800 g kålrot
300 g vitkål
1 kruka thaibasilika

Till servering
jasminris

Ugnstemperatur: 225 grader.

Gör så här:

Börja med salladen. Skär chili i mindre bitar och lägg i
en stor mortel tillsammans med vitlök.
Mortla tills vitlöken och chilin är krossade. Lägg i en skål
och häll i fisksås, muscovadosocker och pressad limesaft.
Rör runt till allt blandats och sockret lösts upp.
Halvera tomaterna och pressa till med sidan av en kniv.
Halvera haricots verts och krossa dem försiktigt genom
att hacka med baksidan av kniven till de krossats lätt.
Strimla kålrot och vitkål så tunt det går.
Lägg alla grönsaker i en bunke och häll över
smaksättningen från skålen.
Hacka thaibasilkabladen och blanda väl och
lägg över i en salladsskål.
Ställ salladen åt sidan.

Lägg laxen i matberedaren. Skär citrongräs, salladslök och vitlök
i mindre bitar. Hacka chili och lägg tillsammans med laxen.
Lägg även i riven ingefära, ägg , majsstärkelse samt fisksås
och kör till en jämn smet. Forma till laxbiffar och lägg på en plåt
med bakplåtspapper.

Stek dem gyllene i ugnen ca 15 min, håll koll.

Servera med salladen och nykokt jasminris.

Visningar: 118
Inlagt 2018-10-02 20:32:35