Receptbeskrivning

Saftig saffranskrans med vaniljfyllning

Ingredienser för


  30 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Saftig saffranskrans med vaniljfyllning 2st

1pkt jäst
150g smör
5dl mjölk
2kuvert saffran
1 1/2dl socker
1 burk kvarg (250g)
1/2tsk salt
1st ägg
15-16dl vetemjöl
1st uppvispat ägg

Fyllning:
175g rumsvarmt smör
3-5msk vaniljsocker
1 1/2dl socker

Glasyr:
4dl florsocker
3-4msk vatten

Smula ner jästen i en bunke.

Mortla saffranet med lite av sockret.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt, 37C.

Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig.

Tillsätt resten av vätskan, sockret, kvarg, salt och ägg.

Arbeta i nästan allt mjöl, gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40min.

Dela sedan degen i 2 delar, baka ut två rektanglar (1/2 – 1 dm tjocka ), bred över vaniljblandningen och rulla ihop degen från långsidan till en rulle.

Fäst ändarna ordentligt och låt de jäsa, gärna i två stora smorda avtagbara springformar.

Gör gärna mönster med hjälp av en sax, klipp små jack och vik dem över varandra och låt sen jäsa i 40min., sätt ugnen på 200C.

Pensla kransen med ett uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35minn (fortfarande i formen).
Ta ut och låt svalna.

Rör under tiden ihop glasyren och dekorera kransen med innan servering.

Visningar: 140
Inlagt 2018-11-13 18:05:56