Receptbeskrivning

Bröd i långpanna

Ingredienser för
4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 g jäst
50 g smör rumsvarmt
1 msk honung
1 tsk salt
8 dl vetemjöl


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Sätt ugnen på 225°C.
1) Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.

2) Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.

3) Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.

4) Se till att smöret är rumsvarmt, är det för kallt kan du köra det i micron i några sekunder.

5) Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.

6) Häll sedan i resten av ingredienserna. Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter, tänk på att det är under den här tiden som glutentrådarna skapas – de som gör degen elastisk och smidig. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.

7) Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt (standardmått 30×40 cm). Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten. Jag plattade ut den med fingrarna och händerna.

8) Dela sedan upp degen i 20 bitar. Jag använder min pizzasliceare, degskrapa går också fint. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till. Sedan är det skjuts in i ugnen i ca 20-25 minuter. Allt hänger ju på Din ugn, håll koll på brödet. Det ska ha en fin färg uppepå.

Ta ut brödet och skär upp det.

Visningar: 193
Inlagt 2019-01-05 20:57:16