Receptbeskrivning
Citronmoussetårta (glutenfri)
Ingredienser
för
Botten
200 g glutenfria digestivkex 50 g smält smör eller margarin
1 dl socker
Mousse
4.5 st gelatinblad 1 st citron, rivet skal och saft
3 st äggulor
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
2 dl naturell yoghurt 10%
Gele
1 st citron, rivet skal och saft 1 dl vatten
1 dl florsocker
2 st gelatinblad
Beskrivning
Botten:
Blanda smulade digestivkex, socker och det smälta fetter.
Sätt bakplåtspapper i bottnen på en springform och tryck ut kexblandningen på bottnen.
Grädda bottnen i 175° ugn i cirka 10-15 minuter. Låt svalna.
Mousse:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa äggulorna och florsocker pösigt och blanda sedan ner yoghurten.
Vispa grädden skilt för sig.
Värma det rivna citronskalet och saften i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet, och smält tillsammans med citronblandningen på svag värme.
Blanda in citronblandningen och grädden i äggsmeten och rör försiktigt om till en jämn smet.
Häll smeten över bottnen och låt stå i kyl i minst fyra timmar (gärna till följande dag).
Gelé:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Smält florsockret i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten.
Tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta i sockervattnet på svag värme.
Blanda ner citronskalen och -saften (ca 1dl) och låt blandningen svalna (lägg gärna till några droppar gul karamellfärg).
Häll den svala blandningen över den stelnade moussen, och ställ in kylskåp åtminstone 2 timmar.
Blanda smulade digestivkex, socker och det smälta fetter.
Sätt bakplåtspapper i bottnen på en springform och tryck ut kexblandningen på bottnen.
Grädda bottnen i 175° ugn i cirka 10-15 minuter. Låt svalna.
Mousse:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa äggulorna och florsocker pösigt och blanda sedan ner yoghurten.
Vispa grädden skilt för sig.
Värma det rivna citronskalet och saften i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet, och smält tillsammans med citronblandningen på svag värme.
Blanda in citronblandningen och grädden i äggsmeten och rör försiktigt om till en jämn smet.
Häll smeten över bottnen och låt stå i kyl i minst fyra timmar (gärna till följande dag).
Gelé:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Smält florsockret i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten.
Tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta i sockervattnet på svag värme.
Blanda ner citronskalen och -saften (ca 1dl) och låt blandningen svalna (lägg gärna till några droppar gul karamellfärg).
Häll den svala blandningen över den stelnade moussen, och ställ in kylskåp åtminstone 2 timmar.
Visningar: 536
Inlagt 2019-01-19 18:13:44






0 min